Voće iz Grčke vodili kao srpsko i prodavali ga Rusima: Palo 68 ljudi, oštetili budžet za 107 miliona

 
 
  • 2

Petorica odgovornih su, kako se sumnja, sačinila lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali

Berba, breskva, voće Ilustracija, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 poljoprivredna proizvođača uhapšena su zbog sumnje da su malverzacijama oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara. Oni su uhapšeni zajedničkom akcijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreske policije, Uprave carine i Ministarstva poljoprivrede.

Uhapšeni su N. P. (62) i K. P. (58), odgovorna lica firme "New land of fruit", N. C. (39) i Z. C. (64), odgovorna lica firme "Citrum AKZ", kao i B. K. (44), odgovorno lice privrednog društva "D&B trans" zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja, dok se 63 poljoprivredna proizvođača sumnjiče za krivična dela pranje novca i falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenju MUP-a.

Sumnja se da su N. P, K. P, N. C, Z. C. i B. K, tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi izvršili reeksport voća kupcima u Ruskoj federaciji.

Oni su, kako se sumnja, sačinili lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali, a deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili su firmi „New land of fruit“.

Na taj način su N. P, K. P, N. C. i Z. C. oštetili budžet Republike Srbije za 107.103.765 dinara, a pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 104.755.884 dinara.

Takođe, krivična prijava je podneta i protiv firme "New land of fruit" za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Batanis

    26. april 2021 | 21:55

    Ovakvi ... brukaju našu zemlju i treba im oduzet imovinu zatvoriti i zaboraviti gde je ključ.

  • Зоран Ловћенац

    26. april 2021 | 21:40

    Докле више лоповлука и безобразлука у србији.коме ово одговара и зашто се непримењује Душанов законик?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA