Novinarka Dada pre 27 godina pronađena je mrtva u svom stanu: Slučaj još otvoren

 
 
  • 5

Prvobitna istraga bila je okončana tvrdnjom da se Dada ubila iz lovačke puške

Dada Vujasinović Radislava Dada Vujasinović / Foto: dadavujasinovic.com

Pre 27 godina, 8.aprila 1994. godine Dada Vujasinović, beskompromisna novinarka lista "Duga", pronađena je mrtva u svom stanu na Novom Beogradu. U ovom slučaju pravde još nema, tako da su inspiratori, ubice, zataškivači i svi oni koji su učestvovali u opstruisanju i skrivanju istine još nepoznati.

Prvobitna istraga bila je okončana tvrdnjom da se Dada ubila iz lovačke puške. Ovo je uporno osporavala porodica i kolege.

Da se vodi istraga ubistva novinarke tek 2009. godine je pisalo u saopštenju okružnog tužioca u Beogradu. Nacionalni forenzički institut u Hagu nije utvrdio uzrok smrti Dade Vujasinović, pa je 2017. godine iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu stigla informacija da je u toku predistražni postupak.

Privatni balističar Zoran Jovanović je još u decembru 1994. godine dostavio tužilaštvu nalaz da je utvrdio da je na fotelji pored Dadine bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987.

Njeno ubistvo jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbij, uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Video: Stefanović i Kuburović istrazi ubistva Olivera Ivanovića

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    8. april 2021 | 09:06

    Ubijena

  • Katarina

    8. april 2021 | 09:32

    Dada je surovo likvidirana. Najbolja i najhrabrija novinarka neće biti zaboravljena. A jednog dana možda i bude sudskog epiloga i adekvatnih kazni za sve koji su učestvovali u ubistvu na bilo koji način.

  • Kostadin

    8. april 2021 | 10:09

    Državni kriminal i dosijei koji nisu otvoreni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA