Tri brutalne likvidacije i jedan pokušaj u Beogradu za 2 meseca usred dana: Da li ih nešto povezuje?

 
 
  • 18

- Napadači ne biraju vreme, idu po matricama za ponašanje. Meta se likvidira posle dugog praćenja i analize kretanja kada procene da je najranjivija - kaže za Telegraf.rs kriminolog Zlatko Nikolić

Ubistvo strahinje stojanovića, Aleksandar šarac, Alibeg, pucnjava u Brace Jerkovic Foto: Telegraf/Jovica Vučković, novosti.rs/Privatna arhiva, Telegraf.rs, MUP, Instagram

U Beogradu su se za nepuna dva meseca dogodila tri brutalna ubistva usred bela dana, a i jedan pokušaj ubistva. Prvo je u septembru na Novom Beogradu ubijen Strahinja Stojanović, zatim je u oktobru u Tržnom centru "Ušće" pucano na Aleksandra Šarca, a jutros je u naselju Braće Jerković ubijen Vedran Repčić, sin poznatog fudbalera Srebrenka Repčića. Pre 8 dana, ranjen je i Nenad Alajbegović Alibeg, bivši vođa navijača Partizana

Sam pojam da je neko ubijen unosi nemir, a posebno činjenica da se to dešava usred bela dana. Mada se čini da su žrtve nečim povezane, jer se radi o osobama za koje se pretpostavlja da pripadaju kriminalnom miljeu, stručnjaci kažu da ih povezuje samo to što su živeli na ivici zakona. 

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za Telegraf.rs da počinioci ne biraju vreme, već da se posao obavlja kada se proceni da je žrtva najranjivija. 

- Oni ne biraju vreme. Idu po matricama za ponašanje. Vreme nikako nije odrednica, nebitno da li je noć, sumrak, rano prepodne. Meta se likvidira posle dugog praćenja i analize kretanja kada procene da je najranjivija - objšanjava Nikolić za Telegraf.rs.

"Dođem ti, dođeš mi, pa neko nije dao"

Prema njegovim rečima ove likvidacije, kao i njihove žrtve ništa ne povezuje osim što su svi živeli na ivici zakona, pa im je u opisu posla bilo smaknuće, da li njih neko da ubije ili oni nekog.

- Svi su živeli na ivici zakona. Taj Repčić je bio poznat još dok sam vodio zatvore, bio je problematičan. Svima njima je u opisu posla bilo smaknuće, da li da oni ubiju nekog ili neko njih. To im je jedino zajedničko. Nemam informaciju da su iz nekog zajedničkog klana.  Ovo su neki računi uglavnom vezani za onu "dođem ti, dođeš mi, pa neko nije dao" - zaključuje Nikolić.

Beograd, a pogotovo naselje Braće Jerković jutros je na noge digla i iz kuća isterala pucnjava na parkingu, u kojoj je ubijen Vedran Repčić, sin poznatog fudbalera Crvene zvezde Srebrenka Repčića. Zasad nepoznati napadač mu je prišao s leđa. Pogođen je u srce i u glavu, i na licu mesta ostao je mrtav.

Kako je naša ekipa saznala na mestu ovog zločina, napadač je bio mlađi, kratko ošišan, bio je u tamnoj odeći, i imao torbu na ramenu. Nakon što je ubio Repčića pobegao je kroz žbunje, dalje kroz naselje.

Zbog ovog ubistva u Beogradu je u toku akcija Vihor 3, u okviru koje policija traga za napadačem.

Pre Repčića, tačnije 17. oktobra u Tržnom centru "Ušće" upucan je Aleksandar Šarac (35), navodni pripadnik bande "Pink Panter". Napadač je, navodno, znao da Šarac nosi pancir, pa mu je prišao sa leđa i iz pištolja sa prigušivačem ispalio mu dva hica u glavu.

I Šarcu pucano u glavu 

Šarac se svojim blindiranim "mercedesom" dovezao u tržni centar, kako to inače radi. Parkirao je vozilo na mestu za invalide i ušao u zgradu. Kada se posle nekoliko sati vratio u  garažu i krenuo ka svojim kolima, napadač mu je prišao i s leđa mu ispalio dva hica u glavu.

Čim je Šarac pao, ubica je verovatno pomislio da je meta likvidirana, pa je lagano potrčao ka izlazu iz garaže. U međuvremenu je bacio pištolj "brauning", koji je imao prigušivač. On je potom pobegao u pravcu Save ka Brankovom mostu.

Tri dana kasnije napadač je identifikovan kao L. I. (23) i uhapšen, a deset dana kasnije u Urgentnom centru je preminuo Šarac.

Na Novom Beogradu je likvidiran i Strahinja Stojanović. On je ubijen 13. septembra u Ulici omladinskih brigada oko 12.15 sati, kada je eksplodirao automobil u pokretu.

Naime, eksplozivna naprava bila je postavljena na njegov "BMW X 5". Tom prilikom povređen je Strahinja, koji je brzo podlegao povredama, i njegova devojka. 

To, inače, nije bi prvi napad na Strahinju Stojanovića, a njegovo ubistvo se povezuje sa ubistvom poznatog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Osumnjičen je Milivoje L. (50) iz Gradiške u Republici Srpskoj.

Video: Snimak hapšenja osumnjičenih za pokušaj likvidacije Alibega: Zatečeni u donjem vešu u stanu!

Pucano na Alibega 4 puta

Pre 8 dana, tačnije 3. novembra, takođe, na Novom Beogradu, pucano je na Nenada Alajbegovića Alibega (39), bivšeg vođu navijača Partizana. 

On je ranjen u grudi i noge, a taksijem je prevezen u Urgentni centar.

Ovo je drugi put ove godine da je Alibeg upucan, dok su prethodno na njega izvršena još dva pokušaja likvidacije. On je bio ranjen 25. januara na Novom Beogradu, a lekari su se tada borili za njegov život.

Video: Olupina gori na ulici, jedna od žrtava urla na policiju: Snimak neposredno posle eksplozije džipa

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA