Ovo je ubijeni lovac: Njegovom školskom drugu koji ga je upucao preti pet godina robije

 
 
 ≫ 
  • 19

Osumnjičeni M. Č. biće saslušan sutra

Ubijeni lovac, Donji Dusnik Ubijeni lovac, Foto: Telegraf.rs

P. M. (53) iz Donjeg Dušnika koji je juče poginuo u lovu, žrtva je tzv. ubistva iz nehata – pokazali su rezultati policijskog uviđaja. Iz tog razloga, dalji postupak protiv M. Č. (53) koji je tokom lova na divlje svinje ispalio kobni hitac, preuzeće Osnovno javno tužilaštvo u Nišu.

- S obzirom na to da je za ovo delo predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, nadležnost za dalje postupanje sa Višeg preći če na Osnovno javno tužilaštvo – saopštio je Borisav Radonjić, portparol ove pravosudne institucije. Njegov kolega iz Osnovnog javnog tužilaštva, kazao je da će osumnjičeni M. Č. biti saslušan sutra.

- On bi pred tužioca trebalo da bude izveden sutra popodne. Nakon saslušanja odlučiće se o eventualnom predlogu za pritvor – kazao je Ivan Marković, portparol Osnovnog javnog tužilaštva.

Ubistvo iz nehata predstavlja grupu privilegovanih krivičnih dela kao što su ubistvo na mah, ubistvo deteta pri porođaju ili ubistvo iz samilosti.

Ono što ih karakteriše je isključenje umišljaja prilikom njihovog izvršenja, pa su za razliku od kvalifikovanih oblika ovih krivičnih dela, za njih predviđene blaže kazne.

Lovac, ubistvo, Kaletinac, Gadzin Han, komšija Radojica Foto: Telegraf/D. Kocić

U praksi, kazne za ubistvo iz nehata su uglavnom maksimalne

U sudskoj praksi, s obzirom na težinu posledice, bar kada je u pitanju ubistvo iz nehata, kazne su uglavnom bliže zakonskom maksimumu. Primera radi, kako nam je potvrđeno u Višem sudu u Vranju, u jednoj ovakvoj situaciji koja je pravosnažno okončana, dvojica lovaca su dobila višegodišnje kazne.

Tako su Svetislav Spasić i Sreta Zlatković presudom Višeg suda u Vranju osuđeni na po četiri godine zatvora za ubistvo u lovu, koje je kvalifikovano ka teško delo protiv opšte sigurnosti. Oni su terećeni da su vraćajući se iz lova novembra 2013. godine izazvali smrt Predraga Trajkovića, koji je ubijen iz lovače puške.

Nakon žalbe njihovih branilaca, Apelacioni sud je Zlatkoviću potvrdio četvorogodišnju kaznu dok je Spasiću kazna ublažena i izrečeno mu je tri godine robije. Ukazom tadašnjeg predsednika Republike Tomislava Nikolića, Spasić je pomilovan 2017. godine.

U Vranju je u toku postupak i protiv A. S. (29) koji je prošle godine u lovu usmrtio pripadnika Vojske Srbije Srđana Đorđevića, ali sudska odluka u ovom slučaju još nije doneta.

Da podsetimo, P. M. je stradao juče oko 11 sati u ataru sela Kaletinac tokom lova na divlje svinje.

Iskrvario na putu do ambulante

- Predrag je bio sa jednom, a M. Č sa drugom grupom lovaca koja se tog jutra našla u Kaletincu. Ubrzo su naišli na tragove divljih svinja i spremili se za hajku. Pustili su lovačke pse a oni su se rasporedili u šumi, na udaljenosti od tridesetak metara. M. Č. je čuo šuštanje u šipražju, a zbog laveža pasa je pomislio da mu se približava lovina.

Opalio je u pravcu zvuka koji je čuo, ali je iz šumarka odjeknuo krik pogođenog čoveka. Otrčao je u šumu, bio je očajan kada je ugledao ranjenog lovca i shvatio da je upucao svog školskog druga - ispričali su nam sagovornici.

- Pozvao je lovce, oni su mu podvezali nogu, ali izgleda da to nisu dovoljno stručno uradili jer je ranjenik nastavio da obilno krvari. Krenuli su ka Donjem Dušniku, usput su se sreli sa sanitetskim vozilom, jer su pozvali Hitnu pomoć, ali je lovac iskrvario na putu do ambulante – kazali su naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA