Drugo pripremno ročište za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića: Odbrana tražila snimke kamera

 
 ≫ 
  • 0

Sudija Veljon Kurtaj na početku je saopštio da je suđenje javno, ali je zabranio medijima da snimaju sam tok osim uvodnih kadrova rekavši da će biti dozvoljeno snimanje samo u trenutku kada se bude čitala optužnica

Pred Specijalnim sudom u Prištini danas se iz drugog pokušaja održava pripremno ročište pred suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo ročište je 30. decembra bilo odloženo jer odbrani nije stigao prevod na sprski jezik dopunjene optužnice, a odbrana je u međuvremenu dobila dopunjenu prevedenu optužnicu od 40 strana i 12.500 strana dokumentacije, s dokazima iz tog predmeta.

Sudija Veljon Kurtaj na početku je saopštio da je suđenje javno, ali je zabranio medijima da snimaju sam tok osim uvodnih kadrova rekavši da će biti dozvoljeno snimanje samo u trenutku kada se bude čitala optužnica, navodi Kosovo onlajn.

- Na prošloj raspravi je ostalo da se optužnica dostavi na srpkom jeziku i verujem da je to urađeno - rekao je sudija nakon čega je konstatovano da su svi prusutni primili potrebnu dokumentaciju za suđenje.

Advokat Mahmut Haljimi, branilac Marka Rošića je saopštio da su svi spisi predmeta uručeni, ali da mu nedostaje primerak video snimka bezbednostnih kamera u severnom delu Mitrovice, "koje daju vidne opise dokaza".

- Zbog toga sam prošle nedelje kontaktirao tužioca sa zahtevom da mi se predaju ovi snimci zbog toga što su mnogo potrebni da mog branjenika da se brabim na efikasan način. Obećano mi je da će mi što pre biti predati, dok je u petak asistenkinja kancelarije tužioca Sulj Hodže upozna osoblje da nam se predaju snimci - rekao je Haljimi.

Pravna zastupnica Silvane Arsović Jovana FIlipović je zahtevala takođe snimke sa kamera kako bi rasprava o slučaju mogla da se nastavi ističući da su video snimci jako važni za nastavak suđenja.

Sudija Kurtaj je pitao advokate da li smatraju da se na osnovu predočenog stanja i nedostaka snimaka koje branioci traže može nastaviti preteres ili da se se suđenje nastavi.

Silvana Arsović Silvana Arsović - Foto: Facebook Silvana Arsović

Advokat Dejan Vasić traži da se sud izjasni po kojoj se od dve optužnica danas postupa i kaže da pošto su dve optužnice podnete druga optužnica bi trebalo da bude zavedena pod posebnim brojem jer prva optužnica nije obustavljena. Nejasno je da li je prva optužnica dopunjena ili su u pitanju dve optužnice.

- Optužnica se pre čitanja može promeniti, a optužnica je urađena drugačije da se ne bi odložilo ročište - rekao je tužilac Bljerim Isufaj napomenuvši da je u pitanju jedna optužnica, a ne dve.

Kosovski policajci su u sudnicu uveli Radeta Basaru, Žarka Jovanovića, Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića koji se nalaze u pritvoru.

U sudnici su i sekretarica pokojnog Ivanovića Silvana Arsović, kao i Dragiša Marković koji se zajedno sa Jovanovićem i Arsovićevom brani sa slobode.

Potrpredsednica GI SDP Oliver Ivanović Ksenija Božović prisustvuje suđenju.

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba - Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašć‡enja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Niko od osoba sa ove optužnice nije optužen za izvršenje samog ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.

Video: Biografija: Ko je bio Oliver Ivanović?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Preko 6.000 tona otpada na transfer stanici Prelici: Kamioni dnveno odvoze ogrmnu količinu smeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA