Bol za mrtvim mlađim bratom nikad ne prestaje: Dana Drašković sa šest sestara i danas oplakuje svog voljenog Veska

 
  • 4

U krvavoj koloni bila je i Danica Drašković, ali je izbegla sudar

Na današnji dan 1999. DB Srbije je po naređenju Slobodana Miloševića pokušala da likvidira opozicionog lidera Vuka Draškovića, ubivši njegova četiri saradnika. Među njima bio je i Veselin Bošković, brat Danice Drašković.

Srbija nema krila da preleti do Sibira, treba da izaberemo, ili ćemo biti za stolom ili na meniju: Drašković o tački neslaganja sa Vučićem

U 12.15 sati Ilić je iznenada skrenuo kamionom u suprotnu traku na „audi“ u kome je na suvozačkom mestu bio Drašković, a vozio ga je njegov šurak Veselin Bošković. Bošković je uspeo da izbegne direktan sudar, ali je kamion udario „audi“ koji se prevrnuo nekoliko puta.

Vuk Drašković Foto: Tanjug/Marko Karović

U tom prevrtanju Boškoviću je slomljen vrat, dok je Drašković prošao sa lakšim povredama. Kamion je nastavio i u suprotnoj traci direktno naleteo na BMW u kome su bili Vušur Rakočević, Dragan Vušurović i Zvonko Osmajlić.

Prvi u koloni vozila bio je džip kojim je upravljavao Branko Lazarević, a u kome su se nalazili i dr Goca Aničić, savezni poslanik SPO i Danica Drašković i oni su izbegli sudar sa kamion.

Danica Drašković Foto: ATA Images

Za neposredno učestvovanje u atentatu u ataru sela Petka, na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. osuđena su petorica pripadnika JSO, koji su prema presudama učestvovali i u drugim političkim ubistvima. A utvrđeno je da je teretni kamion, kojim je iscenirana nesreća, vozio Nenad Ilić Glavonja. On je posle nezgode pobegao sa mesta nesreće i pripadnici MUP Srbije intenzivno su tragali za njim.

Na godinu i po dana zatvora osuđen je Mihalj Kertes, direktor Uprave carina i čovek od poverenja Miloševića, jer je pomogao DB da prikrije zločin tako što im je dao novi kamion, a za onaj koji je izazvao sudar napravio falsifikovanu dokumentaciju. Šef saobraćajne policije Srbije Dragiša Dinić i načelnik saobraćajne policije Beograda Vidan Mijailović osuđeni su na po 10 i šest meseci zatvora.

Slobodan Milošević naručio je ubistvo Foto: Profimedia

Neposredno pre Ibarske magistrale, isti počinioci čekali su Draškovića kod beogradskog aerodroma, ali su tada odustali. Pokušali su i sledeće godine 15. juna u osvit pada Miloševića da ga ubiju. Tada je Branko Berček, pripadnik JSO, kroz prozor stana Draškovića u Budvi ispalio osam hitaca. Lider SPO i tada je prošao sa lakšim povredama. Marković je 2003. priznao da mu je naređenja da se ubijaju opozicioni lideri izdao Milošević.

Sudovi u Srbiji su u tri instance u presudi koja je sada pravosnažna konstatovali da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević iz "niskih pobuda" tražio likvidaciju političkih protivnika.

Milan Radonjić levo Foto: Tanjug

Pored Radomira Markovića, niko iz DB nije osuđen osim Milorada Bracanovića, kasnije zamenika šefa BIA, zbog prikrivanja političkih ubistava na kaznu od dve godine.

Trojica čelnika DB su 2016. pravosnažno oslobođeni za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi. Jedan od njih Milan Radonjić, šef DB Beograda, oslobođen je i za ubistvo na Ibarskoj, a odnedavno se brani sa slobode od optužbi da je organizovao likvidaciju Slavka Ćuruvije.

Na sudu je utvrđeno da je Goran Petrović, novi šef DB 2001, optuženima za Ibarsku obezbedio prave pasoše sa lažnim imenima. Petrović je ovu sramnu odluku obrazložio: "Oni su dobri momci, nisu znali šta rade".

Najveću kaznu, od 40 godina, dobio je Nenad Ilić, vozač kamiona, koji nikada nije priznao svoj zločin.

Bošković ostavio dvoje dece

Brat Danice Drašković, rođen je u Bijelom Polju. Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Pre stupanja na funkciju direktora Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u martu 1996. godine, radio je kao načelnik Odeljenja za komunalno - građevinske poslove SO Savski venac. Pre toga bio je pravnik u Građevinskom preduzeću "Komgrap".

Poruke za Veselina u čitulji Foto: Telegraf

Bio je prvo muško dete posle sedam sestara a iza sebe je ostavio dvoje dece. Iza Rakočevića i Vušurovića ostalo je po dvoje dece, dok je Osmajlić ima tri ćerke. Telo Veselina Boškovića prevezeno je hitno iz Doma zdravlja u Lazarevcu ka Beogradu u 17.30 sati. Sve vreme pored njega je bila njegova sestra Danica i zet Vuk Drašković. Danica, nije htela da napusti lazarevački Dom zdravlja, sve dok telo njenog brata nije krenulo na Odeljenje sudske medicine u Beogradu. Po izlasku iz Doma zdravlja Vuk Drašković je, vidno skrušen, mašući rukama da ga prijatelji ništa ne pitaju.

Danas je na Topčiderskom groblju u 11 časova održan parastos za Veselina Boškovića kojem su prisustvovali njegovi najbliži članovi porodice. Dok su u Politici objavljene su čitulje za Boškovića.

I posle 19 godina njegova braća i sestre, supruga i ćerke ne mogu da prebole njegovu smrt.

" Vreme prolazi a nama je sve teže bez tebe. Tvoje neutešne sestre i brat" glasila je jedna od čitulja.

Supruga i ćerka takođe su napisale potresne reči.

"Vreme koje prolazi ni malo ne umanjuje našu veliku ljubav prema tebi, ni tugu zbog tragično odlaska"

(M.Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Video: Završen 11. Kustendorf Klasik na Mećavniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    3. oktobar 2018 | 12:48

    sućut. sve bog vidi

  • Vjekoslav

    6. oktobar 2018 | 12:58

    Posle tolikih ubistava arhiva još ne otvorena. Da li Srbi vole pravdu? Poltronstvo?

  • Jovan

    6. oktobar 2018 | 10:36

    Tužno je da ostadoše tolike žrtve i da se živi uzemlji u kojoj su obično heroji ubice a ne ubijeni. Saučešće porodicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA