24 godine od smrti novinarke Dade Vujasinović, ubica još nije uhvaćen, a pričali su da je sama u sebe pucala - dva puta

 
 ≫ 
  • 5

Njeno ubistvo jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbij, uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića

Beskompromisna novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović ubijena je pre 24 godine, 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Pravde u ovom slučaju još nema, tako da su inspiratori, ubice, zataškivači i svi oni koji su učestvovali u opstruisanju i skrivanju istine još nepoznati.

STIGLI REZULTATI IZ HAGA O UZROKU SMRTI DADE VUJASINOVIĆ: Ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj?

Tako je još od trenutka kada je prvobitna istraga okončana tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Od tada, 2009. u saopštenju okružnog tužioca u Beogradu pisalo je da se vodi istraga ubistva Dade Vujasinović, dok je 2017. godine iz Višeg javnog tužilaštva u beogradu stigla informacija da je u toku predistražni postupak, jer Nacionalni forenzički institut u Hagu nije utvrdio uzrok smrti Dade Vujasinović.

Njena porodica je ranije angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji pored Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Foto: Profimedia/Alamy

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Printskrin: Studio B

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987.

Njeno ubistvo jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbij, uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Predivna priča o spasavanju zaštićene i ugrožene vrste: "Vrtela se kao vitez Koja nasred puta"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sonja

    8. april 2018 | 09:33

    Nenadoknadiv gubitak za porodicu. I treba da nastave borbu za istinu: Duda nije pocinila greh, samo je radila svoj posao i bila odvec ciste duse da shvati da bas ta istina ne sme biti izgovorena ma kako ocigledna bila.Bilo i ostalo.Nek pociva u vecnoj svetlosti a njena pprodica nek nadje mir u dusi.

  • ZlatkA

    8. april 2018 | 10:58

    Svako nerazjasnjeno ubistvo je sramotno za drzavu!!!

  • Dr

    8. april 2018 | 18:28

    Borila se za istinu , nije je dočekala ! Tužno za taj mladi životić .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA