VELIKA AKCIJA SRPSKE POLICIJE I FBI: Uhapšene 62 osobe! Evo zbog čega (FOTO)

 
  • 1

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica, zbog postojanja osnova sumnje da su članovi nekoliko kriminalnih Internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka

U višegodišnjoj međunarodnoj policijskoj akciji ''Shrouded Horizon'' na suzbijanju najtežih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala, kao i falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica, koju sprovodi Federalni istražni biro uz koordinaciju Europolovog centra za sajber kriminal i u kojoj su učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije uhapšene su 62 osobe, među kojima i troje građana Srbije.

Osim srpske u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

Osumnjičeni se terete da su kroz pravljenje i razmenu kriptolokera, alata za DDOS napade, malicioznih softvera za krađu podataka sa platnih kartica i ostalih kriminalnih aktivnosti našli zajednički interes u kriminalnim forumima na Internetu.

Foto: MUP Srbija Foto: MUP Srbija

Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon što je FBI obavestio predstavnike policijskih službi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi Internet foruma pod nazivima darkode.me.

Foto: MUP Srbija Foto: MUP Srbija

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica, zbog postojanja osnova sumnje da su članovi nekoliko kriminalnih Internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na Internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.

Foto: MUP Srbija Foto: MUP Srbija

Ovoj akciji je prethodila operativna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala pod radnim nazivom ''Ameks'', u kojoj je 10. jula 2015. godine uhapšeno 11 osoba.

Foto: MUP Srbija Foto: MUP Srbija

Sumnja se da je putem kriminalnih foruma i komunikacija drugim tehničkim sredstvima putem Internet mreže pribavljao i razmenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih državljana, kako bi ostali članovi grupe vršili izradu falsifikovanih platnih kartica i biometrijskih ličnih isprava, koje su u cilju pribavljanja imovinske koristi u do sada utvrđenom iznosu od više od 8.000.000,00 dinara koristili na prodajnim mestima u Beogradu kupujući skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu koju su zatim za gotovinski novac prodavali na crnom tržištu.

(Telegraf.rs)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gof

    18. jul 2015 | 08:08

    bravo momci,nemam komentar,znaje je uvek na ceni,ocekujte ponudu za posao od googla ili microsofta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA