Ugostitelji definitvno traže da bakšiš postane obavezan deo računa: Inicijativa stigla u ministarstva, a ovo je iznos koji traže
Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, predložilo je da se zakonski reguliše pitanje napojnice i da se bakšiš limitira do 10 odsto računa i registruje u kasi, prenosi Tanjug.
Ova inicijativa je prosleđena Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Kako iz ovog udruženja navode, korist od zakonskog regulisanja napojnice bi imali svi - gosti, osoblje, preduzetnici i država.
Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji.
Naveo je da sad Poreska inspekcija, ako kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prekršajne prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Uz to, izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.
U HORES-u kažu ne postoji način da se napojnica plati kreditnom karticom uz račun za ugostiteljske usluge, čime se gosti usmeravaju da novac daju u gotovini, što opet stvara probleme.
Zakonsko regulisanje napojnica bi, kako navode, hotelijerima i restoraterima omogućilo da u svojim poslovnim knjigama evidentiraju bakšiš u gotovini ili preko platne kartice, da na njihov iznos plate porez i da nakon toga taj novac raspodele među zaposlenima.
U HORES-u navode da ta oblast nije bila regulisana ranije zbog toga što država nije imala tehničke mogućnosti da kontroliše takve isplate, ali da se sa pojavom fiskalnih računa i bezgotovinskog plaćanja pojavila potreba da se to pitanje propisima definiše.
Oni navode da je praksa u Srbiji da se konobarima ostavlja napojnica do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima.
(Telegraf.rs/Tanjug)
Video: Sastanak Vučića sa ambasadorom Republike Turske Hamijem Aksojem
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Deki
A mozda bi bilo najlakse da baksis ne primaju? Baksis nije baksis ako sam obavezan da ga ostavim!!!
Podelite komentar
Ivan
Hahahaha koja je ovo pohlepa majko mila, konobari imaju plate iste kao i trgovci,mesari i mnoga druga zanimanja stim sto konobari imaju i baksis,koliko toliko,nekad vise nekad manje ali jok,vi sad hocete vise. Aj bre realno, roditelji ti daju pare xa uzinu i ti skupis da popijes kafu ,i sta sad? Ljudi ne zivimo mi negde drugde, mi smo u srbiji, u zemlji u kojoj su plate jako male, odakle da ti platim i baksis? Pozatvaracete lokale zemljaci brze nego sto str ih i otvorili....
Podelite komentar
Ledeni
Budite srecni koliko vam se da, to je cista dobra volja gosta, niko nije duzan da ostavlja baksis! Radite za platu, a to da li vam je plata mala to vec nije problem gosta. Bezobrazluk.
Podelite komentar