Prošle godine za limun smo davali 350 dinara, a sada košta pet puta manje. Nažalost, neće još dugo biti jeftin
Cena limuna u Srbiji nije bila niža u poslednjih pet godina. Kilogram košta svega 70 dinara, a razlog tome je izuzetno rodna godina u Turskoj i Grčkoj.
Prošle godine trgovci su kilogram limuna prodavali za 350 dinara. Zbog visoke cene sekli su ga i napola, kao lubenicu. Sada je cena ovog južnog voća pet puta manja pa ga i najsiromašniji građani kupuju na veliko. "Blic" je istraživao šta je razlog i koliko će limun koštati u narednom periodu, a rezultati pokazuju da je limun jeftin isključivo zbog velike ponude u Turskoj i Grčkoj, kao i da bi trenutne niske temperature u ovim zemljama cenu limuna ubrzo mogle da podignu u nebo.
Srbija godišnje uveze limuna za oko 20 miliona dolara, a glavne zemlje izvoznice su Turska, Grčka, Italija, Španija i Argentina.
- U ovom trenutku na našem tržištu najveće količine limuna dolaze sa turskih plantaža. Turska je u proteklih nekoliko godina znatno povećala površine pod ovom kulturom te je samim tim i ponuda znatno veća, a pogodnost za Srbiju prilikom uvoza je svakako blizina Turske, što troškove uvoza čini znatno manjim - kaže za "Blic" Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju u Privrednoj komori Srbije.
U Turskoj se limun proizvodi tokom šest meseci, a količina uzgojenog voća je toliko velika da ga većina srednjih i velikih proizvođača obično čuva u hladnjačama, kako bi nastavili da snabdevaju svoje kupce tokom ostatka godine.
- S druge strane, tokom letnjih meseci limun se isključivo uvozi iz Latinske Amerike i južne Afrike. S obzirom na udaljenost tih zemalja, tada znatno rastu i troškovi transporta i cena za građane. Takav trend se ponavlja svake godine i to se događa u svim zemljama - pojasnio je on.
Razlog za nisku cenu limuna u velikoj ponudi nalazi i Mihailo Nikolić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu koji radi na katedri za voćarstvo, a kaže da limun nije trenutno samo jeftin u Srbiji već i u celoj Evropi.
- Limun je prošle godine imao izuzetan rod u Turskoj i Grčkoj. Rastu i razvoju ove kulture pogodovalo je najviše toplo vreme, kao i nedostatak snega i mraza jer limun ne podnosi temperature ispod tri stepena Celzijusova. S druge strane, sada je u ovim zemljama neuobičajeno hladno zbog čega bismo uskoro mogli imati mnogo veće cene - kaže Nikolić za "Blic".
Stablo limuna inače može živeti do 500 godina, a u zatvorenom prostoru znato manje, od 50 do 60 godina. Biljka počinje da rađa obično između treće i pete godine, a jedno stablo od 20 godina može imati i do 1.000 plodova.
Na rafovima u Srbiji sve češće se može videti žuto-narandžasti limun "mejer".
Ova vrsta nastala je ukrštanjem limuna i mandarine. Osim po bolji, mejer se od srodnih vrsta razlikuje i po većoj sočnosti, manjoj kiselosti i tanjoj i glađoj kori.
Drvo "mejera" je otporno, ne podnosi niske temperature i najbolje uspeva u toplim uslovima. Potiče iz Kine, gde se najčešće uzgaja kao ukrasno drvo.
(Telegraf.rs/Blic)
Video: ANKETA: Građani Zgreba u šoku, smatraju da je sistem kriv
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bpki
Imam moja tri drveta limuna imaju rod oko 50.60 kg. Bio limuni bre 👍🏻
Podelite komentar
Licemerka
Ove godine 🍋 limun - ne liči na limun! Zato je jeftin!
Podelite komentar
Dzaba
I da je 20 dinara,turski limun ne kupujem.Kao imalinom da ga mazu,ruke ne mogu po pola sata oprati od njega
Podelite komentar