Bakšiš postaje obavezan deo računa? Ugostitelji traže "siguricu" za sebe, a od predloga sume će vam se zavrteti u glavi

 ≫ 

Komentari

  • Ivan

    21. novembar 2018 | 00:37

    E bre citam ove komentare i ne verujem sta pisete. Ako vec izadjete u neki restoran, i ako je konobar ljubazan i lepo vas posluzi, jel tesko ostaviti baksis od 200 din, verujte mi konobar ce vas zapamtiti. Radim u jednom prometnom restoranu kao konobar i najjaci su mi gosti koji naprave ceh 15000-20000 provuku karticu i cao, a ti si se muvao oko njih predlagao im sta da jedu, koje vino da popiju pocistio sto za njima i dobio sipak na kraju. E pa ja kafu ujutru kad pijem placam 200 din iako kosta 120 din

  • stvarno?

    20. novembar 2018 | 18:16

    a shto kafane ne daju besplatnu turu pica kad napravim rchun 100 i vishe €? samo ako sam zadovoljan

  • BB

    20. novembar 2018 | 07:39

    Ma kakav bakšiš to je bezobrazluk ko meni daje bakšiš kada završim neku montažu i oderem se od posla. Taj konobar neka bakšiš traži od gazde jer je bio uslužan i profesionalan prema njegovim gostima i koji će se u tom slučaju opet vratiti kao zadovoljni gosti. To je nagrada a ne da čeka od gosta da mu da napojnicu i pored visokog računa.

  • Ismail

    19. novembar 2018 | 23:20

    Neka alave gazde podignu cene i plate svojim radnicima, a ako i ne povećaju cene i dalje će mnogo da zarađuju u odnosu na običan narod. Zašto gost da razmišlja o tome.

  • Nina

    19. novembar 2018 | 21:10

    Ali svi ovi komentari-necu da dajem baksis,oni imaju platu!Pa sine,polq vas je radilo po kaficimq!Vecina vas idalje radi tezge,svadbe i proslave!Pa u ovom poslu sam s nagledala raznih profesija koji vikendom rade kao konobari!Da da,baksis treba da bude obavezan ali ne da se deli na ravne casti!Jer vataca krivina ima previse i necu ja njima da zaradjujem!A drugo,kuvari i sankeri imaju vece plate!Konobari imaju bedne jer zive od baksisa!Jedini posao koji iole vredi hocete da unistite!A moze baksis i sa karticom da se ostavi!Poslodavac odbije 18% koliko mu uzima banka i da ti ostatak.Tako da ti na 1000 baksis uzmes 800

  • Shone

    19. novembar 2018 | 20:34

    Zar nije jednostavnije da vlasnici ugostitelji podignu cene za 10% i odmah radnicima platu za 10% sta je ovo drugo kakva glupost pa ni ovde na zapadu niko nije duzan da ostavlja baksis koji je bio i ostace samo baksis.Kako me srdacno usluzi i sluzi tako cu i ostaviti nije problem i sam sam bio konobar znam sta je baksis koji sam zaradis ili ne!!!ovo je pljacka

  • El. Comandante

    19. novembar 2018 | 20:32

    Nisam konobar ali da vas pitam kad ste tako pazljivi sa trosenjem svojih para, zasto onda placate PDV. Zasto placate stanicnu uslugu prilikom putovanja, salterske takse i jos puno toga prikacenog uz racune. Oduvek se zna da je napojnica deo kulture i dzentlmenski manir. Naravno ukoliko je usluga adekvatna.

  • dragana

    19. novembar 2018 | 20:08

    I na cijem je on platnom spisku? Mom ili vlasnika objekta? Sta sad dok sam radila kao negovateljica za svaku promenjenu pelenu sam mogla da dobijem baksis. Karikiram. Budalastina! Rade za minimalac. Mozes misliti. Pa vise od pola Srbije radi za minimalac a neko i za manje od toga.

  • Slavko

    19. novembar 2018 | 20:00

    Ako je obaveza onda im netreba plata

  • Kale

    19. novembar 2018 | 19:59

    Taman da im smanji platu poslodavac

  • Mrco

    19. novembar 2018 | 19:44

    Ja sam se šlogirao kad sam otisao kod moje cerke u Beograd i otisli na kafu u Knez Mihailovu na kafu. Dve kafe su kostale 520 din a ona je konobaru dala 1000 i rekla ne treba kusur. Jos mi kaze da je to malo i normalno da se tako radi. Pitam se dokle je otisao ovaj svet i suludo je dati toliko para za dve lose skuvane kafe koje iskren da budem lice na splacine.

  • Kalimero

    19. novembar 2018 | 19:38

    Po toj logici pre pekaru trba dati bakšiš, bez hleba se nemože,bez pića se moše, ko ima nek pije i daje po volji mu

  • Bojan

    19. novembar 2018 | 19:30

    Pa tako moze svako da trazi. Zamisli idem da kupim burek i oni mi naplate jos 10%, idem na pijaci i kupim voce i povrce i oni traze jos 10%...

  • dule

    19. novembar 2018 | 18:54

    ko ce meni dati baksis sto radim u fabrici. Baksis sto me usluzio, doneo pice? pa on je placen za to.

    • 20. novembar 2018 | 10:11

      Kini

      @dule

      Sto nisi ucio za konobara prijatelju ? Probaj jedan dan da radis kao konobar , pobegao bi niz put posle kraja smene ...

  • Opa

    19. novembar 2018 | 18:53

    Od kada znam za sebe,i izlazim...sve do dan danas,nikada nisam seo u kafic....a da baksis nisam ostavio. A sa ovim predlozima,ne da necu da sedam,nego i kad se zaje.em necu dati tih 10%

  • Bakšiš

    19. novembar 2018 | 18:52

    pekarima,frizerima,doktorima,bakama na pijaci,mesarima,krojačima jer svi oni nas kvalitetno usluže.Alo bre samo ja radim za platu a ne za bakšiš.

  • Nessa

    19. novembar 2018 | 18:48

    Moze uvedite to i lokali me nece videti..nismo mi konji prijavite radnika na punu platu pa placajte drzavi sve po zakonu..a ne na minimalac vas ugostitelje treba vijati ne nas narod ..vi nudite usluge na koje mi ostavimo pare

  • Sneki

    19. novembar 2018 | 18:45

    U inostranstvu je obavezan baksis gde usluga nije ukljucena u cenu i to lepo pise na racunu.Neka smanje cene pica i hrane, za uslugu, pa neka uvedu obaveznu napojnicu.Ne moze dva puta obavezno.

  • Anna

    19. novembar 2018 | 18:41

    U nekim zemljama zapada vec postoji tako da me ne iznenadjuje, ali bi bilo ok da to svi dele, od konobara do kuvara ili sankera zavisi dali je kafic ili restoran, hotel ili nesto drugo.

  • Igpa

    19. novembar 2018 | 18:22

    Ne idem u kaganu,a tek necu ici ja da im zaradjujem platu!

  • Miki

    19. novembar 2018 | 18:08

    A zasto baksis da ostavim on radi za platu kuvar radi za platu gazda uzima pare i zasto da dajem baksis nije mi jasno objasnite mi

  • Кастор

    19. novembar 2018 | 18:04

    Ја мислим да гост треба да плати вечеру конобару, а конобар госту да да бакшиш у износу од десет %

  • Milan

    19. novembar 2018 | 18:01

    Obavezan baksis ne postoji nigde!Baksis se dobija od gostiju za vasu uljudnost,osmeh i adekvatnu uslugu...i kad se sve to tako syrucno uklopi vi se svidite gostu i onda vam on zahvali sa baksisom!!!

  • Sremac

    19. novembar 2018 | 17:58

    Baksis moras da zasluzis

  • Čika Jova

    19. novembar 2018 | 17:55

    Bakšiš se posebno zarađuje, kulturom, ljubaznošću, dobrom uslugom... A šta ćemo kad dugo čekamo, kad nađemo dlaku u neukusno jelo, karmin na čaši, prljav stoljnjak, konobara u majci i farmerkama... Ko nas može tada naterati da platimo i ono što nismo konzumirali.

    • 19. novembar 2018 | 23:47

      Zorule

      @Čika Jova

      To što si nabrojao je sastavni deo posla. U protivnom ako je neljubazan, bahat, nekulturan...ne radi dobro svoj posao.

  • Srbin

    19. novembar 2018 | 17:42

    Pa valjda rade za platu a ne za baksis.

  • Djole

    19. novembar 2018 | 17:25

    Kome bre da ostavim baksis onoj sto drnda mobilni i 5 puta je Zovem da donese sta je potrebno za sto ili onom sro se zabuljio u tenis i kaze samo sekund da vidim aha dobice kako da ne.

  • Gaga

    19. novembar 2018 | 17:20

    Koja glupost pa moja licna stvar hocu li ostaviti baksis ili necu....Ovom logikom onda i u pekari moram da ostavljam bsksis

  • Pakistanac

    19. novembar 2018 | 16:54

    Voleo bih da vidim ko ce na to da me primora.

  • E stvarno

    19. novembar 2018 | 16:28

    ...nebuloza... daj ti radniku solidnu platu pa ce on dobro da sluzi a mi cemo biti zadovoljni I redovni gosti. Baksis ako imam dacu ako ne nisam obavezan,mada uvek ostavim ..

  • Pera

    19. novembar 2018 | 16:26

    U skoro svakom lokalu ima dosta neradnika medju kolegama koji vise vataju krivinu nego sto rade i zasto bi dobar radnik pristao da se deli baksis na ravne casti,pored toga konobar nije samo konobar vec i psiholog,mora znati kad i kako sa ljudima.

  • Boki

    19. novembar 2018 | 16:19

    Kao da se vec nisu dovoljno ugradili u cenu pica pa jos treba da ih castim sto su me odrali.

  • Ugostitelj

    19. novembar 2018 | 16:14

    U svim zemljama ( normalnim i civilizovanim ) usluga je uracunata u racun , i tako bi trebalo da bude

  • Waaaat?

    19. novembar 2018 | 16:09

    Cuj ove ugostitelje, malo im sto zaradjuju nenormalne cifre nego jos i baksis da im MORAMO ostaviti... Bas nekome dosadno kad se ovim bavi....

  • Asim

    19. novembar 2018 | 16:08

    Zna se lepo kakav je red u inostranstvu i to je to. Konobar na kraju pita da li ste zadovoljni i prvo se placa baksis karticom,a nakon toga i racun.

  • Sele

    19. novembar 2018 | 16:07

    Nedam nista placam samo racun a konobari primaju platu za ono sto rade !

  • Mile

    19. novembar 2018 | 16:05

    Ma nema problema! Ali kad te uhvatim "gospodine" konobaru da si pisao dve salate i tri piva vise da ne bude da se "ciganisemo" nego da platis ceo racun! Uzmete vi i vise od 10 posto kroz "corave" ture. A tek sto ne kucate fiskalne racune, doduse u dogovoru sa gazdom....Uvek vam bre malo!

  • Track

    19. novembar 2018 | 16:01

    Kakva glupost? Neka im gazda od prometa da 10% a ne gosti da ih plaćaju. Ima i drugih ljudi koji rade u "uslužnim delatnostima" pa nikada ne dobijaju bakšiš kao što dobijaju konobari i hotelijeri. Tu pre svih spadaju trgovci. I drugo, zašto 10%? Valjda se napojnica daje za uslugu a ne za robu. Zašto bi konobar za vino od 1000 din dobio napojnicu od 100 din, a za istu uslugu ali vino od 4000 din dobio napojnicu od 400 din?

  • Pp

    19. novembar 2018 | 16:00

    Kakva smo mi debilska država i debilski narod. Ovakvih retardiranih predloga nema ni u Avganistanu.

  • Ja

    19. novembar 2018 | 15:55

    Slažem se da se uvede obavezan baksis u ugostiteljskim objektima. Trebalo bi kontrolisati i prijave radnika, da svi budu prijavljeni na lični dohodak koji primaju. A ne na minimalan. Tek tako drzava gubi, a ne od baksisa. Slažem se da treba uvesti red, ali sve po redu.

  • Branka

    19. novembar 2018 | 15:49

    Ja ga uvek dobrovoljno ostavljam a ako nesto moram e onda bas necu. Novac uvek delim dobrovoljno prema raspolozenju moga srca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA