≫
Bakšiš postaje obavezan deo računa? Ugostitelji traže "siguricu" za sebe, a od predloga sume će vam se zavrteti u glavi
≫
Ivan
E bre citam ove komentare i ne verujem sta pisete. Ako vec izadjete u neki restoran, i ako je konobar ljubazan i lepo vas posluzi, jel tesko ostaviti baksis od 200 din, verujte mi konobar ce vas zapamtiti. Radim u jednom prometnom restoranu kao konobar i najjaci su mi gosti koji naprave ceh 15000-20000 provuku karticu i cao, a ti si se muvao oko njih predlagao im sta da jedu, koje vino da popiju pocistio sto za njima i dobio sipak na kraju. E pa ja kafu ujutru kad pijem placam 200 din iako kosta 120 din
Podelite komentar
stvarno?
a shto kafane ne daju besplatnu turu pica kad napravim rchun 100 i vishe €? samo ako sam zadovoljan
Podelite komentar
BB
Ma kakav bakšiš to je bezobrazluk ko meni daje bakšiš kada završim neku montažu i oderem se od posla. Taj konobar neka bakšiš traži od gazde jer je bio uslužan i profesionalan prema njegovim gostima i koji će se u tom slučaju opet vratiti kao zadovoljni gosti. To je nagrada a ne da čeka od gosta da mu da napojnicu i pored visokog računa.
Podelite komentar
Ismail
Neka alave gazde podignu cene i plate svojim radnicima, a ako i ne povećaju cene i dalje će mnogo da zarađuju u odnosu na običan narod. Zašto gost da razmišlja o tome.
Podelite komentar
Nina
Ali svi ovi komentari-necu da dajem baksis,oni imaju platu!Pa sine,polq vas je radilo po kaficimq!Vecina vas idalje radi tezge,svadbe i proslave!Pa u ovom poslu sam s nagledala raznih profesija koji vikendom rade kao konobari!Da da,baksis treba da bude obavezan ali ne da se deli na ravne casti!Jer vataca krivina ima previse i necu ja njima da zaradjujem!A drugo,kuvari i sankeri imaju vece plate!Konobari imaju bedne jer zive od baksisa!Jedini posao koji iole vredi hocete da unistite!A moze baksis i sa karticom da se ostavi!Poslodavac odbije 18% koliko mu uzima banka i da ti ostatak.Tako da ti na 1000 baksis uzmes 800
Podelite komentar
Shone
Zar nije jednostavnije da vlasnici ugostitelji podignu cene za 10% i odmah radnicima platu za 10% sta je ovo drugo kakva glupost pa ni ovde na zapadu niko nije duzan da ostavlja baksis koji je bio i ostace samo baksis.Kako me srdacno usluzi i sluzi tako cu i ostaviti nije problem i sam sam bio konobar znam sta je baksis koji sam zaradis ili ne!!!ovo je pljacka
Podelite komentar
El. Comandante
Nisam konobar ali da vas pitam kad ste tako pazljivi sa trosenjem svojih para, zasto onda placate PDV. Zasto placate stanicnu uslugu prilikom putovanja, salterske takse i jos puno toga prikacenog uz racune. Oduvek se zna da je napojnica deo kulture i dzentlmenski manir. Naravno ukoliko je usluga adekvatna.
Podelite komentar
dragana
I na cijem je on platnom spisku? Mom ili vlasnika objekta? Sta sad dok sam radila kao negovateljica za svaku promenjenu pelenu sam mogla da dobijem baksis. Karikiram. Budalastina! Rade za minimalac. Mozes misliti. Pa vise od pola Srbije radi za minimalac a neko i za manje od toga.
Podelite komentar
Slavko
Ako je obaveza onda im netreba plata
Podelite komentar
Kale
Taman da im smanji platu poslodavac
Podelite komentar
Mrco
Ja sam se šlogirao kad sam otisao kod moje cerke u Beograd i otisli na kafu u Knez Mihailovu na kafu. Dve kafe su kostale 520 din a ona je konobaru dala 1000 i rekla ne treba kusur. Jos mi kaze da je to malo i normalno da se tako radi. Pitam se dokle je otisao ovaj svet i suludo je dati toliko para za dve lose skuvane kafe koje iskren da budem lice na splacine.
Podelite komentar
Marko
@Mrco
A cime vam se bavi to cerka pa moze da ostavi toliki baksis?
Podelite komentar
Eeeee
@Mrco
Pretera ga covece!
Podelite komentar
Kalimero
Po toj logici pre pekaru trba dati bakšiš, bez hleba se nemože,bez pića se moše, ko ima nek pije i daje po volji mu
Podelite komentar
Bojan
Pa tako moze svako da trazi. Zamisli idem da kupim burek i oni mi naplate jos 10%, idem na pijaci i kupim voce i povrce i oni traze jos 10%...
Podelite komentar
dule
ko ce meni dati baksis sto radim u fabrici. Baksis sto me usluzio, doneo pice? pa on je placen za to.
Podelite komentar
Kini
@dule
Sto nisi ucio za konobara prijatelju ? Probaj jedan dan da radis kao konobar , pobegao bi niz put posle kraja smene ...
Podelite komentar
Opa
Od kada znam za sebe,i izlazim...sve do dan danas,nikada nisam seo u kafic....a da baksis nisam ostavio. A sa ovim predlozima,ne da necu da sedam,nego i kad se zaje.em necu dati tih 10%
Podelite komentar
Bakšiš
pekarima,frizerima,doktorima,bakama na pijaci,mesarima,krojačima jer svi oni nas kvalitetno usluže.Alo bre samo ja radim za platu a ne za bakšiš.
Podelite komentar
Nessa
Moze uvedite to i lokali me nece videti..nismo mi konji prijavite radnika na punu platu pa placajte drzavi sve po zakonu..a ne na minimalac vas ugostitelje treba vijati ne nas narod ..vi nudite usluge na koje mi ostavimo pare
Podelite komentar
Sneki
U inostranstvu je obavezan baksis gde usluga nije ukljucena u cenu i to lepo pise na racunu.Neka smanje cene pica i hrane, za uslugu, pa neka uvedu obaveznu napojnicu.Ne moze dva puta obavezno.
Podelite komentar
Anna
U nekim zemljama zapada vec postoji tako da me ne iznenadjuje, ali bi bilo ok da to svi dele, od konobara do kuvara ili sankera zavisi dali je kafic ili restoran, hotel ili nesto drugo.
Podelite komentar
Igpa
Ne idem u kaganu,a tek necu ici ja da im zaradjujem platu!
Podelite komentar
Miki
A zasto baksis da ostavim on radi za platu kuvar radi za platu gazda uzima pare i zasto da dajem baksis nije mi jasno objasnite mi
Podelite komentar
Кастор
Ја мислим да гост треба да плати вечеру конобару, а конобар госту да да бакшиш у износу од десет %
Podelite komentar
Milan
Obavezan baksis ne postoji nigde!Baksis se dobija od gostiju za vasu uljudnost,osmeh i adekvatnu uslugu...i kad se sve to tako syrucno uklopi vi se svidite gostu i onda vam on zahvali sa baksisom!!!
Podelite komentar
Sremac
Baksis moras da zasluzis
Podelite komentar
Čika Jova
Bakšiš se posebno zarađuje, kulturom, ljubaznošću, dobrom uslugom... A šta ćemo kad dugo čekamo, kad nađemo dlaku u neukusno jelo, karmin na čaši, prljav stoljnjak, konobara u majci i farmerkama... Ko nas može tada naterati da platimo i ono što nismo konzumirali.
Podelite komentar
Zorule
@Čika Jova
To što si nabrojao je sastavni deo posla. U protivnom ako je neljubazan, bahat, nekulturan...ne radi dobro svoj posao.
Podelite komentar
Srbin
Pa valjda rade za platu a ne za baksis.
Podelite komentar
Djole
Kome bre da ostavim baksis onoj sto drnda mobilni i 5 puta je Zovem da donese sta je potrebno za sto ili onom sro se zabuljio u tenis i kaze samo sekund da vidim aha dobice kako da ne.
Podelite komentar
Gaga
Koja glupost pa moja licna stvar hocu li ostaviti baksis ili necu....Ovom logikom onda i u pekari moram da ostavljam bsksis
Podelite komentar
Pakistanac
Voleo bih da vidim ko ce na to da me primora.
Podelite komentar
E stvarno
...nebuloza... daj ti radniku solidnu platu pa ce on dobro da sluzi a mi cemo biti zadovoljni I redovni gosti. Baksis ako imam dacu ako ne nisam obavezan,mada uvek ostavim ..
Podelite komentar
Pera
U skoro svakom lokalu ima dosta neradnika medju kolegama koji vise vataju krivinu nego sto rade i zasto bi dobar radnik pristao da se deli baksis na ravne casti,pored toga konobar nije samo konobar vec i psiholog,mora znati kad i kako sa ljudima.
Podelite komentar
Boki
Kao da se vec nisu dovoljno ugradili u cenu pica pa jos treba da ih castim sto su me odrali.
Podelite komentar
Ugostitelj
U svim zemljama ( normalnim i civilizovanim ) usluga je uracunata u racun , i tako bi trebalo da bude
Podelite komentar
Waaaat?
Cuj ove ugostitelje, malo im sto zaradjuju nenormalne cifre nego jos i baksis da im MORAMO ostaviti... Bas nekome dosadno kad se ovim bavi....
Podelite komentar
Asim
Zna se lepo kakav je red u inostranstvu i to je to. Konobar na kraju pita da li ste zadovoljni i prvo se placa baksis karticom,a nakon toga i racun.
Podelite komentar
Sele
Nedam nista placam samo racun a konobari primaju platu za ono sto rade !
Podelite komentar
Mile
Ma nema problema! Ali kad te uhvatim "gospodine" konobaru da si pisao dve salate i tri piva vise da ne bude da se "ciganisemo" nego da platis ceo racun! Uzmete vi i vise od 10 posto kroz "corave" ture. A tek sto ne kucate fiskalne racune, doduse u dogovoru sa gazdom....Uvek vam bre malo!
Podelite komentar
Track
Kakva glupost? Neka im gazda od prometa da 10% a ne gosti da ih plaćaju. Ima i drugih ljudi koji rade u "uslužnim delatnostima" pa nikada ne dobijaju bakšiš kao što dobijaju konobari i hotelijeri. Tu pre svih spadaju trgovci. I drugo, zašto 10%? Valjda se napojnica daje za uslugu a ne za robu. Zašto bi konobar za vino od 1000 din dobio napojnicu od 100 din, a za istu uslugu ali vino od 4000 din dobio napojnicu od 400 din?
Podelite komentar
Pp
Kakva smo mi debilska država i debilski narod. Ovakvih retardiranih predloga nema ni u Avganistanu.
Podelite komentar
Tadija
@Pp
A ovih 7 minusa , sve konobari dali...
Podelite komentar
Ja
Slažem se da se uvede obavezan baksis u ugostiteljskim objektima. Trebalo bi kontrolisati i prijave radnika, da svi budu prijavljeni na lični dohodak koji primaju. A ne na minimalan. Tek tako drzava gubi, a ne od baksisa. Slažem se da treba uvesti red, ali sve po redu.
Podelite komentar
dago1
@Ja
Ti mora da si konobar 😁😁😂😂
Podelite komentar
Astar
@Ja
Mogu da se kladim da isti Ti dajes sve u paru tacno...
Podelite komentar
Branka
Ja ga uvek dobrovoljno ostavljam a ako nesto moram e onda bas necu. Novac uvek delim dobrovoljno prema raspolozenju moga srca.
Podelite komentar
Srba
@Branka
Bravo sestro, upravu si!
Podelite komentar