Bakšiš postaje obavezan deo računa? Ugostitelji traže "siguricu" za sebe, a od predloga sume će vam se zavrteti u glavi

 
 ≫ 
  • 49

Konobari svaki put kada prime bakšiš krše zakon i prave potencijalni problem objektu u kom rade

Ukoliko prođe inicijativa Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, uskoro ćemo u kafanama i kafićima biti obavezni da ostavljamo bakšiš. Napojnica koju ćemo u tom slučaju morati da damo iznosila bi 10 odsto računa, a delila bi se na sve zaposlene u ugostiteljskom objektu.

Georgi Genov, direktor HORES-a objašnjava da konobari svaki put kada prime bakšiš krše zakon i prave potencijalni problem objektu u kom rade. Ako Poreska uprava kod zaposlenih pronađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, podnose protiv poslodavaca prekršajne prijave za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću u rasponu do 2 miliona dinara za pravna lica, do 500.000 dinara za preduzetnike.

- Takođe, problem je što u nedostatku zakonske regulative ne postoji način da se napojnica isplati plaćanjem kreditnom karticom, što je praksa kod stranih gostiju. Osim toga, ovakav vid nagrade se, u nedostatku posebnog zakonskog regulisanja, tretira kao oblik ličnih primanja što podrazumeva plaćanje PDV od 20 odsto, plus poreza i doprinosa - objašnjava Genov.

Bakšiš bi mogao da postane obavezan, Foto: Twitter/miguelroan1

Zbog toga HORES smatra da napojnice moraju biti prepoznate kao poseban oblik ličnih primanja na koji bi se plaćalo samo 20 odsto poreza.

- Predlažemo da se kod nas napojnica limitira do 10 odsto i registruje u kasi, a da se posle deli svom osoblju u ugostiteljskom objektu, jer za kvalitet usluge nisu zaslužni samo konobari, već i šankeri i kuvari...- objašnjava Genov.

Pitanje je šta se dešava ukoliko nismo zadovoljni uslugom i ne želimo da damo konobaru bakšiš, jer smatramo da nije zaslužio.

- U tom slučaju će gosti moći da traže povraćaj novca - izričit je Genov.

Bakšiš bi delili svi zaposleni, Foto: sxc.hu/brendan76

Ugostitelji smatraju da bi koristi od zakonskog regulisanja pitanja napojnice imali svi učesnici. Gosti bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, uslužno osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu.

U Evropi se preporučuje da napojnica - bakšiš u restoranu bude od 5 pa do 15 odsto od ukupne cene, posebno kada su u pitanju skuplji restorani. Za taksi usluge ta vrednost je oko 10 odsto, a za nosače u hotelima se pod pristojnim podrazumeva evro po torbi. Jedan evro se daje i za organizaciju prevoza ili rezervaciju u nekom restoranu, dok se saveti za obilaske u hotelima plaćaju samo zahvalnošću.

- U Srbiji je praksa je da se konobarima ostavlja do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima - kaže sagovornik Telegrafa.

Ovo nije jedina inicijatova HORES-a. Hotelijeri i restorateri tražili su i da se PDV na hranu koja se služi u restoranima sa sadašnjih 20 smanji na 10 odsto.

- To bi snizilo cene obroka, povećalo promet i učinilo besmislenim poslovanje u sivoj zoni - kaže Genov.

VIDEO: Filip i Jagoda na ulici zarade i do 140 evra za jedan dan, a nisu prosjaci

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    19. novembar 2018 | 15:49

    Ja ga uvek dobrovoljno ostavljam a ako nesto moram e onda bas necu. Novac uvek delim dobrovoljno prema raspolozenju moga srca.

  • Pp

    19. novembar 2018 | 16:00

    Kakva smo mi debilska država i debilski narod. Ovakvih retardiranih predloga nema ni u Avganistanu.

  • dule

    19. novembar 2018 | 18:54

    ko ce meni dati baksis sto radim u fabrici. Baksis sto me usluzio, doneo pice? pa on je placen za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA