Bakšiš postaje obavezan deo računa? Ugostitelji traže "siguricu" za sebe, a od predloga sume će vam se zavrteti u glavi
Ukoliko prođe inicijativa Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, uskoro ćemo u kafanama i kafićima biti obavezni da ostavljamo bakšiš. Napojnica koju ćemo u tom slučaju morati da damo iznosila bi 10 odsto računa, a delila bi se na sve zaposlene u ugostiteljskom objektu.
Georgi Genov, direktor HORES-a objašnjava da konobari svaki put kada prime bakšiš krše zakon i prave potencijalni problem objektu u kom rade. Ako Poreska uprava kod zaposlenih pronađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, podnose protiv poslodavaca prekršajne prijave za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću u rasponu do 2 miliona dinara za pravna lica, do 500.000 dinara za preduzetnike.
- Takođe, problem je što u nedostatku zakonske regulative ne postoji način da se napojnica isplati plaćanjem kreditnom karticom, što je praksa kod stranih gostiju. Osim toga, ovakav vid nagrade se, u nedostatku posebnog zakonskog regulisanja, tretira kao oblik ličnih primanja što podrazumeva plaćanje PDV od 20 odsto, plus poreza i doprinosa - objašnjava Genov.

Zbog toga HORES smatra da napojnice moraju biti prepoznate kao poseban oblik ličnih primanja na koji bi se plaćalo samo 20 odsto poreza.
- Predlažemo da se kod nas napojnica limitira do 10 odsto i registruje u kasi, a da se posle deli svom osoblju u ugostiteljskom objektu, jer za kvalitet usluge nisu zaslužni samo konobari, već i šankeri i kuvari...- objašnjava Genov.
Pitanje je šta se dešava ukoliko nismo zadovoljni uslugom i ne želimo da damo konobaru bakšiš, jer smatramo da nije zaslužio.
- U tom slučaju će gosti moći da traže povraćaj novca - izričit je Genov.

Ugostitelji smatraju da bi koristi od zakonskog regulisanja pitanja napojnice imali svi učesnici. Gosti bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, uslužno osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu.
U Evropi se preporučuje da napojnica - bakšiš u restoranu bude od 5 pa do 15 odsto od ukupne cene, posebno kada su u pitanju skuplji restorani. Za taksi usluge ta vrednost je oko 10 odsto, a za nosače u hotelima se pod pristojnim podrazumeva evro po torbi. Jedan evro se daje i za organizaciju prevoza ili rezervaciju u nekom restoranu, dok se saveti za obilaske u hotelima plaćaju samo zahvalnošću.
- U Srbiji je praksa je da se konobarima ostavlja do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima - kaže sagovornik Telegrafa.
Ovo nije jedina inicijatova HORES-a. Hotelijeri i restorateri tražili su i da se PDV na hranu koja se služi u restoranima sa sadašnjih 20 smanji na 10 odsto.
- To bi snizilo cene obroka, povećalo promet i učinilo besmislenim poslovanje u sivoj zoni - kaže Genov.
VIDEO: Filip i Jagoda na ulici zarade i do 140 evra za jedan dan, a nisu prosjaci
(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)
Video: Ovo je snimak male Dunje minut pre nego što joj se izgubio trag
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Branka
Ja ga uvek dobrovoljno ostavljam a ako nesto moram e onda bas necu. Novac uvek delim dobrovoljno prema raspolozenju moga srca.
Podelite komentar
Pp
Kakva smo mi debilska država i debilski narod. Ovakvih retardiranih predloga nema ni u Avganistanu.
Podelite komentar
dule
ko ce meni dati baksis sto radim u fabrici. Baksis sto me usluzio, doneo pice? pa on je placen za to.
Podelite komentar