Nikad više krmača s prasićima u Srbiji, ali slave dižu cenu prasetine
Cena svinjetine, koja je dugo stabilna, mogla bi u narednom periodu da poraste i za 20 odsto. U jeku priprema slavskih trpeza, sve do novogodišnjeg slavlja, ovo meso tradicionalno dobija na značaju. Očekuje se da će i ovog puta najviše poskupeti prasetina.
Za uzgajivače svinja trenutna cena je predugo na niskom nivou, jedva podnošljivom za tov. Kilogram svinjskog buta u radnjama košta malo više od 400 dinara i očekuje se da će praznična potrošnja taj trend nakratko da zaustavi. Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je domaću svinju "uništio" nekontrolisani uvoz.
- Sigurno je da će prasetina poskupeti. Cena žive vage svinja pala je na 130 dinara, a ranije je bila i do 205 dinara. Zbog toga postoji veliko nezadovoljstvo tovljača svinja. Potražnju svinjetine dodatno će ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog, ipak, veliki uvoz svinjskih polutki. Prošle godine smo uvezli više od 50.000 tona, i to se samo nastavlja. Tržište je slobodno i nema ograničenja. Zato praška šunka u jednom lancu, može da košta 500 dinara za kilogram, a isto to u drugom staje 1.280 dinara - objašnjava Milan Prostran, agroekonomista.
Uzgajivači svinja imaju veliki broj krmača, pa se zbog niske otkupne cene mnogi odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procena je da će cenovnik prasetine "ojačati" za petinu.
- Ogromne količine prasadi i svinja iz uvoza, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, dovela je do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi. Stočni fond nam iz godine u godinu opada. Imamo drastičan pad broja krava. U Srbiji nema više od 150.000 grla krava i oko 100.000 junica. Uvoznički lobi je toliko jak da ne smeta što kupujemo svinjsko meso sumnjivog kvaliteta - ogorčen je Zoran Milićević, predsednik Nacionalne zadruge "Spas".
Da situacija sa svinjetinom i prasetinom nije dobra, potvrdio nam je i Ferenc Major, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije.
- Očekuje se da će cena prasadi, sa 160 dinara za kilogram, koliko je sada, do kraja godine biti 200 dinara. Kada se to ne bi desilo, svinjarstvo u Srbiji bi bilo ozbiljno pogođeno. I u Belgiji se pojavila afrička svinjska kuga, što je izazvalo dodatnu paniku na Zapadu. Oni izvoze ogromne količine svinjetine za Kinu, Južnu Koreju i Singapur. Zbog toga više nije cela zemlja pod karantinom kada se pojavi bolest, već samo region. Cena svinjskog mesa je i tamo pala, pa to koriste naši klaničari i uvoze smrznute svinjske polutke. Tako kontrolišu i srpsko tržište - objašnjava Major.
Nove navike
- U Zapadnoj Evropi ranije nije postojala tradicija klanja prasića, već su ih čuvali za tov. Sada su oni počeli da prerađuju praseće meso, da vade kosti i filuju ga tako da bude spremno za pečenje. Ukoliko se takvo meso iz uvoza pojavi kod nas, od zakržljale prasadi, koja nije mogla da ide u tov i koja je tretirana antibioticima i raznim lekovima, sigurno neće biti dobro našim potrošačima - objšanjava Major.
VIDEO: Sve je bolje od psećeg mesa
(Telegraf.rs/ Novosti)
Video: Neko se baš potrudio da ukrasi ovaj automobil: Ovo je jelka na četiri točka
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Мика
У праву сте у Србији никад више свиња, срећеш их на сваком кораку.
Podelite komentar
Kiki
Samo ne znam gde ima za 160 dinara PRASETINA?!
Podelite komentar
Fića
Cena prasića poskupljuje ja sam pre neki dan plaćao očišćenp prasr 330 din kilogram a poskupeće još više zbog slava.
Podelite komentar