Godišnje bacite 20.000 dinara u kantu za smeće, a da toga niste ni svesni
U Srbiji se godišnje baci skoro 250.000 tona hrane, a jedna trećina dolazi iz domaćinstava, pokazuje istraživanje koje je danas objavio Institut za prehrambene tehnologije iz Novog Sada.
Prema istraživanju, svaki građanin Srbije, bez obzira na uzrast, godišnje baci 35 kilograma hrane vrednosti oko 20.000 dinara.
Skoro polovina ove količine se, kako navode, može izbeći odgovarajućim skladištenjem i dobrim planiranjem kupovine.
Ostatak predstavlja otpad od hrane koji se ne može izbeći kao što su ljuske od jaja, kosti, semenke voća. Kada bi se ovaj problem eliminisao, četvoročlana porodica bi uspela da uštedi i do 80.000 dinara godišnje.
"Savesna kupovina i pravilna upotreba frižidera su ključni – temperatura bi trebalo da bude odgovarajuća, a u frižider bi trebalo stavljati samo onu hranu kojoj je potrebno hladjenje. Prilikom kupovine novog frižidera, važno je da ima korisne funkcije koje pomažu u održavanju svežine hrane", navodi se u saopštenju.
Godišnje u svetu na otpadu završi jedna trećina proizvedene hrane, odnosno 1,3 milijarde tona.
(Telegraf.rs/ Beta)
Video: Dačić se sastao sa potpredsednikom Vlade Republike Kazahstan
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
panta
Ja ne bacam hranu,sto preskoci dajem prasetu,ponekad mu sipam i koju ljutu,ali pije samo sljivu,nece drugu.
Podelite komentar
Nikola
Uspešni ljudi ne bacaju ništa u đubre. Sve se može iskoristiti i prodati, čak i kutije od slatkiša i slično. Cenite svoj novac koji ste dali trgovcima, kupujte stvari koje ćete moći da upotrebite nakon korišćenja. Čim se siromašni ljudi grabe po kontejnerima oko toga, to i dalje ima vrednost. Na taj način se između ostalog i čuva planeta. Kupite jednu veliku kesu u marketu i koristite je sledećih nekoliko meseci umesto da vam svaki dan daju novu za dinar. Fiskalni račun je nešto što sadrži mnogo bitnih informacija, a neki sadrže i garanciju, zašto bacati tako vrednu stvar?
Podelite komentar