Neće ih niko ni za džabe: Jabuke rodile kao nikada, poljoprivrednici njima hrane svinje (FOTO)

 ≫ 
  • 6

Voće, pre svega, jabuke, u Pomoravlju su ove godine rodile "kao nikada" i voćari uz Veliku Moravu, muku muče kuda sa njima, niko ih ne traži, daju ih svinjama.

Ko kupuje voće koje čuvaju u hladnjačama i po dve i po godine? Otvorili smo veliko pitanje (FOTO)

Ima ih na granama i ispod stabala, opadaju i trunu, neke vrste su toliko rodile, da stabla plod nisu izdržala - ili su se grane izlomile ili su cela stabla pala, iz korena izvaljena, "a gentski su određene da svoj rod izdrže", izjavili su danas Tanjugu poljoprivrednici Ribara, sela na levoj obali Velike Morave kod Jagodine.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Godina im je pogodovala, a ima mnogo zasada koja su organski uzgajani, "bez prskanja", i plod im je veoma kvalitetan, ističu oni.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Na pitanje - kuda će sa njima, kažu da će mnoge završiti u kazanima za rakiju, ili istruniti pod stablima.

Nudio sam jednom čoveku, koji ima svoj kazan za pečenje rakije, da ih uzme besplatno, samo da ih ne gledam svako jutro opale i kako trunu u travi ispod stabala, a on mi reče "kupi najlon džakove pa ih pokupi i javi mi doći ću sa prikolicom da ih odvezem".

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

- Bezobrazno, kao da mi je šamar opalio, nudim mu džabe, a on još traži i da kupim džakove i da mu ih pokupim - kaže jedan Ribarac.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Pojedini kažu da jabuke seckaju i sa njima hrane svinje, a ponekad daju i kravama.

Foto: Tanjug/Dusan Anicic

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    3. septembar 2018 | 15:56

    A mi uvozimo jabuke,ej zivote.

  • deda Vasa

    3. septembar 2018 | 17:22

    Nije jabuka za svinje, greota je. Sve to lepo izmelješ, dodaš DO 5% šećer, staviš u buriće da provri i pečeš rakiju bez metil alkohola. Ja to radio, sad radi sin. Pijemo čistu rakiju i dajemo prijateljima. Neko reče - težak je to posao. Pa ja ne znam za posao koji je lak, ali zadovoljstvo je važnije.

  • Jeretik

    3. septembar 2018 | 18:34

    Poljoprivrednici , stocari , vocari , da bi izbegli ovakve situacije, ocigledno je , da moraju ako zatreba imati i " plan B " . Plus sto je zarada na finalnom proizvodu i veca . Rakija , slatko , sokovi , mesne preradjevine , udruzivanje i podizanje hladnjaca i sl. Ako misle da su ulaganja prevelika neka izracunaju koliko gube zbog ucena otkupljivaca .Lako je " popovati " , ali zvuci mi razumno ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA