Pljeskavice i ćevapi postaju luksuz: Veliko poskupljenje junetine, mesari u problemu

 
 ≫ 
  • 6

Zbog izvoza junetine u Tursku i nestašice na srpskom tržištu meso za roštilj poskupelo 20 posto za mesec dana

Zbog najnovijeg poskupljenja junećeg mesa hamburgeri, pljeskavice i ćevapi bi mogli da postanu luksuz. Omiljena brza hrana sa roštilja u Šapcu i okolini poskupela je u poslednje dve nedelje dvadeset posto. I dok u ovom gradu hamburger sada košta 210, u Bogatiću je još skuplji - 230 dinara.

Kuvar otkriva: Hamburger i pljeskavica nisu isto - evo u čemu je razlika

Više cene junetine se dovode u vezu sa izvozom u Tursku i da je zbog smanjene ponude, na srpskom tržištu cena utovljenih junadi već dostigla 2,40 evra za kilogram. Prvo su cene podigli klaničari, onda i prerađivači, a viši cenovnici su, na kraju, osvanuli i u mesarama i prodavnicama brze hrane.

Darko Manjenčić, vlasnik radnje "Topmes" iz Šapca kaže da je povećanje cena bilo neminovno najviše zbog poskupljenja junadi. On se bavi preradom junećeg mesa i prodajom mesa za roštilj, a vlasnik je i hamburgerije na autobuskoj stanici u ovom gradu.

- Ne znam koliko je poskupljenje junećeg mesa posledica izvoza. Moguće je da su cene povećane i zbog toga, ali je poznato da na našem tržištu nema dovoljno tovljenih junadi. Priča se o uvozu smrznutog mesa i ja ne bih ulazio u rasprave koliko je to tačno jer godinama prerađujemo samo sveže domaće meso i insistiramo na kvalitetu, zbog kojeg i opstajemo. Nerado smo podigli cene, ali smo bili primorani da bi održali kvalitet i to smo učinili kada su klaničari podigli cenu svežeg mesa za 80 dinara po kilogramu - kaže Manjenčić.

Klanica Foto: pixabay.com

Veliki kupci svežeg mesa od klanica čereke svežeg mesa za preradu dobijaju nešto jeftinije od ostalih, što znači da cene prerađenog mesa koje završi na roštilju nisu maksimalne i da bi mogle da budu još više.

Kilogram mesa za pljeskavice i ćevape u poslednjih mesec dana je poskupeo sa 450 na 540 dinara, pa krajnji potrošač za hamburger od 150 grama mesa mora da plati od 210 dinara u Šapcu do 230 u Bogatiću! Popularni su i "mali" hamburgeri sa 125 grama mesa koji koštaju između 120 i 160 dinara.

"Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", kaže narodna izreka. Tako stočari zadovoljno trljaju dlanove zbog rasta cene tovljenih junadi, a potrošači u mesarama se snebivaju kada za kilogram buta treba da izdvoje 800 dinara. Ako se mesa i odreknu, roštilja verovatno neće. Kiosci brze hrane i pored poskupljenja imaju isto posla kao i pre poskupljenja.

(D. Grujić)

Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    23. jul 2018 | 08:05

    Za meso se ne brinem, ali hleb nam je najjeftiniji, a postaje luksuz. Nekad je pasulj I krompir bili sirotinjska hrana, a sada je samo trava dostupna sirotinji ( ima je, pada kisa).

  • DRagutin

    23. jul 2018 | 04:06

    Samo neka raste cena! Da se malo i nas vredni narod sa sela obraduje i zaradi koji dinar od svog teskog rada! Bojim se samo da nasa mafija (uvoznicki lobi) ne upropasti sve I uvali im neku losu junetinu iz EU... I na taj nacin unisti izvoz nase domace proizvodnje junadi!

  • Alek

    23. jul 2018 | 05:53

    Izvoze jeftino da dođu do deviza, a nadoknadu do zarade plaćamo kao i obično, mi potrošači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA