Pljeskavice i ćevapi postaju luksuz: Veliko poskupljenje junetine, mesari u problemu
Zbog izvoza junetine u Tursku i nestašice na srpskom tržištu meso za roštilj poskupelo 20 posto za mesec dana
Zbog najnovijeg poskupljenja junećeg mesa hamburgeri, pljeskavice i ćevapi bi mogli da postanu luksuz. Omiljena brza hrana sa roštilja u Šapcu i okolini poskupela je u poslednje dve nedelje dvadeset posto. I dok u ovom gradu hamburger sada košta 210, u Bogatiću je još skuplji - 230 dinara.
Kuvar otkriva: Hamburger i pljeskavica nisu isto - evo u čemu je razlika
Više cene junetine se dovode u vezu sa izvozom u Tursku i da je zbog smanjene ponude, na srpskom tržištu cena utovljenih junadi već dostigla 2,40 evra za kilogram. Prvo su cene podigli klaničari, onda i prerađivači, a viši cenovnici su, na kraju, osvanuli i u mesarama i prodavnicama brze hrane.
Darko Manjenčić, vlasnik radnje "Topmes" iz Šapca kaže da je povećanje cena bilo neminovno najviše zbog poskupljenja junadi. On se bavi preradom junećeg mesa i prodajom mesa za roštilj, a vlasnik je i hamburgerije na autobuskoj stanici u ovom gradu.
- Ne znam koliko je poskupljenje junećeg mesa posledica izvoza. Moguće je da su cene povećane i zbog toga, ali je poznato da na našem tržištu nema dovoljno tovljenih junadi. Priča se o uvozu smrznutog mesa i ja ne bih ulazio u rasprave koliko je to tačno jer godinama prerađujemo samo sveže domaće meso i insistiramo na kvalitetu, zbog kojeg i opstajemo. Nerado smo podigli cene, ali smo bili primorani da bi održali kvalitet i to smo učinili kada su klaničari podigli cenu svežeg mesa za 80 dinara po kilogramu - kaže Manjenčić.
Veliki kupci svežeg mesa od klanica čereke svežeg mesa za preradu dobijaju nešto jeftinije od ostalih, što znači da cene prerađenog mesa koje završi na roštilju nisu maksimalne i da bi mogle da budu još više.
Kilogram mesa za pljeskavice i ćevape u poslednjih mesec dana je poskupeo sa 450 na 540 dinara, pa krajnji potrošač za hamburger od 150 grama mesa mora da plati od 210 dinara u Šapcu do 230 u Bogatiću! Popularni su i "mali" hamburgeri sa 125 grama mesa koji koštaju između 120 i 160 dinara.
"Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", kaže narodna izreka. Tako stočari zadovoljno trljaju dlanove zbog rasta cene tovljenih junadi, a potrošači u mesarama se snebivaju kada za kilogram buta treba da izdvoje 800 dinara. Ako se mesa i odreknu, roštilja verovatno neće. Kiosci brze hrane i pored poskupljenja imaju isto posla kao i pre poskupljenja.
(D. Grujić)
Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nina
Za meso se ne brinem, ali hleb nam je najjeftiniji, a postaje luksuz. Nekad je pasulj I krompir bili sirotinjska hrana, a sada je samo trava dostupna sirotinji ( ima je, pada kisa).
Podelite komentar
DRagutin
Samo neka raste cena! Da se malo i nas vredni narod sa sela obraduje i zaradi koji dinar od svog teskog rada! Bojim se samo da nasa mafija (uvoznicki lobi) ne upropasti sve I uvali im neku losu junetinu iz EU... I na taj nacin unisti izvoz nase domace proizvodnje junadi!
Podelite komentar
Alek
Izvoze jeftino da dođu do deviza, a nadoknadu do zarade plaćamo kao i obično, mi potrošači.
Podelite komentar