Gde i šta sa šutom kada renovirate stan? Ako nećete sami da ga nosite, spremite pozamašnu sumu

 
  • 7

Dobro se informišite pre nego što počnete sa radovima

Večita dilema koja se javlja nakon renoviranja kuća i stanova je ko odnosi veliku količinu građevinskog šuta i gde ga baciti. Kamatica je to istraživala, ali i ko ga odvozi i koliko to košta.

Zašto je važno podići svest o reciklaži građevinskog materijala? (FOTO)

Odvoženje šuta u Beogradu radi javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća", a oni to naplaćuju kao posebnu uslugu. Treba da kupite čvrste i izdržljive džakove i u njih spakujete šut i ostavite pored najbližeg kontejnera. Otprilike 16 polu-punih džakova je jedan kubni metar i on se naplaćuje 1.008 dinara. Najpre treba da odete na neki od pogona "Gradske čistoće", koji se nalaze po celom Beogradu, platite ovu uslugu i uzmete priznanicu, a tek nakon toga radnici ovog javnog preduzeća mogu da dođu i preuzmu šut.

JKP Gradska čistoća naplaćuje odnošenje smeća kao posebnu uslugu Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U Subotici se za odvoženje građevinskog šuta naručuje "kontejner" koji ima pet kubika, a za vremenski period od 24 sata potrebno je platiti 5.962 dinara. Međutim, ako se naruči u petak, vikend se ne računa, pa radnici javnog komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo" dolaze po kontejner tek u ponedeljak, a plaća se samo jedan dan. Kontejner ne sme biti napunjen više od polovine, jer podizači ne mogu da podignu toliki teret. Građani mogu i sami da odnesu šut na deponiju, gde se prvo sve izmeri, a onda i naplati 10 para po kilogramu.

U Novom Sadu se takođe iznajmljuje kontejner od pet kubika, a cena za 24 sata je 2.323 dinara. Za to je potrebno pozvati JKP "Čistoća", ali šut je moguće samostalno odvesti i na gradsku deponiju i za fizička lica je besplatno, saznaje Kamatica.

Za odvoženje šuta u Kragujevcu, javno komunalno preduzeće "Šumadija-Kragujevac" iznajmljuje veliki metalni kontejner koga zovu "čamac". On ima pet kubika i za 24 časa iznajmljivanje košta 2.310 dinara. Vikend se računa kao jedan dan, pa se najviše isplati iznajmiti ga petkom. Za početak, potrebno je otići kod njih, uplatiti i onda se dogovoriti oko termina dovoza "čamca".

Džakovi šuta na gomili Foto: Shutterstock

Iznajmljivanje kontejnera u Nišu na 24 sata, košta 2.828 dinara po metru kubnom, ukoliko se renovirani objekat nalazi u užem gradskom području, odnosno do 10 kilometara. Preko 10 kilometara cena je znatno skuplja i tada je potrebno platiti 4.247 dinara po metru kubnom. Pre svega potrebno je uplatiti novac na blagajni JKP "Mediana", a za razliku od ostalih gradova ovde šut utovaruju radnici ovog javnog preduzeća.

Osim javnog komunalnog preduzeća ovim poslom bavi se i veliki broj privatnih firmi jer je veoma isplativo. Sa njima je moguće dogovoriti bukvalno sve i odvoz i utovar i uslugu "za odmah"... Cene su veoma raznolike i zavise od lokacije gde se šut nalazi, vrste šuta, da li se utovaruje ručno ili mašinski, u koje doba dana (ili noći),... Na primer, u Beogradu, cena odvoza do 10 džakova šuta, bez utovara, je između 2.000 i 3.000 dinara. Što je više džakova to je i cena veća. Utovar se dodatno naplaćuje od 500 pa sve do 8.000 dinara, u zavisnosti da li ga radnici iznose odmah u kombi ili se šut nalazi na četvrtom spratu bez lifta...

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar M

    29. maj 2018 | 14:15

    Znam firmu koja renovira stanove I odvozi sve smece. Imaju kamion I cevima spustaju u kamio, bez prasine ali ima malo buke, nemoras da juris bilo koga I da razmisljas, samo se vratis u sredjeni stan.

  • Eh

    29. maj 2018 | 13:54

    Kod mene u Borci,centar I, ljudi ostavljaju sut "najnormalnije" u i pored kontejnera koji pripadaju zgradama i za koje placamo preko Infostana. Strasno. Dodju autom ko zna odakle i krenu da istovaraju boga oca, sut, limove,daske, pa pored kanti ostavljaju. Ostavljaju duseke najgore raspale, namestaj, bojlere, ma ne mogu da se setim sad sta sve tu moze da.se vidi....Bas ruzan prizor

  • Grgur

    29. maj 2018 | 16:55

    U parizu placas 70€po toni i to da bude cist sut,ako je kojim slucajem izjesan obrao si bostan!Ali mi Srbi uvek nadjemo alteranativu kod komsija bugara oni uzimaju sve za 150€pun veliki kombi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA