Srbija "čelični prijatelj" Kine, možda još jedna aviolinija

 
 ≫ 
  • 2

Odnosi Kine i Srbije su takvi iz nekoliko razloga - prvenstveno, tu je, kaže, političko uverenje

Odnosi između Kine i Srbije sada su na istorijski najvišem nivou, izjavio je danas ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i dodao da se može reći da retko koja zemlja u Evropi i svetu ima tako bliske odnose sa Kinom.

Prijateljstvo Srbije i Kine je čelično: Vučić posle obilaska radova na deonici Surčin-Obrenovac (FOTO)

- Prijateljstvo dve zemlje je čelično - rekao je kineski diplomata na promociji Kinesko-srpskog privrednog udruženja i razgovoru na temu "Budućnost saradnje Kine i Srbije".

On je rekao da naši narodi jedan drugog vole, da bezvizni sistem od januara prošle godine sada naglo povećava broj kineskih turista koji dolaze u Srbiji.

- Koristim priliku da otkrijem tajnu, razgovaramo i o drugoj avionskoj liniji između Beograda i drugog kineskog grada, to je u toku - dodao je Li.

Kako je rekao ambasador, kineski predsednik je nazvao odnos između Kine i Srbije "čelično prijateljstvo" i ocenio da "ništa nije slučajno" i da je to zaista činjenica, kao i da Kina i Srbija imaju sjajne rezultate, a jedan od velikih razloga za to jeste što Srbija ima stabilnu političku situaciju, vlada je stabilna i na vreme je shvatila i prihvatila kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odnosi Kine i Srbije su takvi iz nekoliko razloga - prvenstveno, tu je, kaže, političko uverenje, u Srbiju je od 2014. dolazio kineski premijer i to skoro nakon 30 godina, kao i stalni član Politbiroa KP Kine, koji je u isto vreme i vicepremijer, te kineski predsednik i predsednik kineskog parlamenta.

S druge strane, kaže Li, u Kini su u zvaničnoj poseti bili Aleksandar Vučić i kao premijer i kao predsednik, tadašnji predsednik Nikolić, kao i predsednica Skupštine Maja Gojković.

- Znači, sve to pokazuje da su odnosi na zaista istorijski visokom nivou i može se reći da retko koja zemlja u Evropi i svetu ima tako bliske odnose sa Kinom. Drugo, mi imamo velikih i mnogobrojnih saradnji, a i da ne pominje Železaru, elektrane" - kaže Li.

Bezvizni sistem je od januara prošle godine sada naglo povećao broj kineskih turista koji dolaze u Srbiji istakao je Li i otkrio da su u toku razgovari o drugoj avionskoj liniji između Beograda i jednog drugog kineskog grada.

Foto: Tanjug/ER Srbija

Na međunarodnom planu, kaže Li, Kina i Srbija jednu drugu uvek podržavaju, po bilo kom pitanju, "naši stavovi uvek su opravdani i pravedni", poštujemo se međusobno i poštujemo druge zemlje, te da uvek postoji "lepa osnova" za saradnju.

- Kinesko rukovodstvo srdačno se zahvaljuje Srbiji i srpskom narodu što Srbija aktivno učestvuje u inicijativi "Jedan pojas, jedan put", ne samo podržava, nego aktivno učestvuje. Rekao bih da Srbija prednjači u tom smislu čak u Evropi. Smatram da je ta inicijativa ne samo na korist Srbije i Kine, nego i celog sveta. To je odlična inicijativa koju Kina daje za oporavak ekonomije u celom svetu - smatra Li.

Sve to, prema njegovim rečima, zahteva stabilnu političku situaciju, ne samo u Kini, nego i u Srbiji, a Srbija ima stabilnu političku situaciju.

- Ja kao ambasador želim Srbiji što stabilniju ekonomiju, što razvijeniju, da narod bude što srećniji - zaključio je Li.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljnu politiku Žarko Obradović istakao je da je skup "Budućnost saradnje Kine i Srbije" posvećen unapređenju saradnje između Kine i Srbije u oblasti privrede, koja bi trebalo da prati "onaj visoki nivo" međudržavnih odnosa.

Foto: Marko Todorović

- Mi smo sa Kinom veliki prijatelji i uspostavili smo čelično prijateljstvo, kako oni kažu, a diplomatski nivo sveukupnog strateškog partnerstva i privreda treba da prate taj nivo državne saradnje i mi smo zemlja koja u saradnji sa Kinom u ovom delu sveta prednjači - kaže Obradović.

Dodaje da je Srbija u ovom delu sveta neko u koga Kina najviše investira, što, ocenjuje, može samo da raduje, jer je reč o različitim vrstama projekata, od infrastrukturnih, saradnje u oblasti industrije, privrede, prosvete, nauke...

- Jednostavno, radimo na proširenju saradnje na svim nivoima i ovaj sastanak je dobar, jer ćemo razmeniti iskustva i videti šta je ono što treba učiniti da saradnja bude bolja na dobrobit dveju država i naravno građana - rekao je Obradović.

Foto: Guliver/Feng Li/Getty Images

Predsednik Kinesko-srpskog privrednog udruženja Šu Li kaže da je to udruženje osnovano ovoga meseca, kao evidentna potreba za udruživanjem privrednika i stručnjaka iz NR Kine i Srbije, sa ciljem da promoviše i podržava aktivnosti i kontakte između kineskih i srpskih privrednih subjekata, institucija i asocijacija, radi unapređivanja uzajamne saradnje, razumevanja i prijateljstva.

- Stoga ćemo raditi na promociji poslovnog ambijenta, prednosti ulaganja kineskih privrednika u Srbiju, a zainteresovanim kineskim preduzećima produžićemo podršku ulaska na srpsko tržište - rekao je Šu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. mart 2018 | 15:17

    SVAKOM GRADJANINU SRBIJE TREBA DA BUDE CAST STO JOJ KINA UKAZUJE TAKAV VID PRIJATELJSTVA !!! KINA JE EKONOMSKA I VOJNA SILA BROJ 1 U SVETU A PRIJATELJSTVO CELICNO!!!

  • Engi

    3. mart 2018 | 17:41

    To bi trebala da bude nasa politika,Kina,Rusija su nasi prijatelji a ne truli zapad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA