Zadruge - imperativ opstanka sela u regionu! Krkobabić na sajmu "Etno hrane i pića" (FOTO)
- Učinićemo sve da zadruge ponovo postanu stožer sela i da proizvod seljaka postane roba - poručio je Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, na "Konferenciji o međuzadružnoj saradnji zemalja regiona" koja se održava danas u okviru 12. međunarodnog sajma "Etno hrane i pića 2017" pod kupolama beogradskog sajma.
Grocka je kapija beogradskog zadrugarstva: U ovoj opštini ima čak 15 zadruga (FOTO)
- U 21.veku zadruge, različite vrste kooperativa uz transfer tehnologije i znanja osnov su za opstanak sela a i realna ponuda mladima kod rešenja dileme da li ostati ili otići - viđenje je ministra koji je još jednom podvukao spremnost Vlade Republike Srbije da, uz podršku eminentnih stručnjaka iz Akademijskog odbora za selo SANU, konačno da vetar u leđa zadrugarstvu na ovim prostorima.
Predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović je otvorivši konferenciju pozdravio Mihajla Avramovića, praunuka istoimenog osnivača prve zadruge, davne 1894. godine, a koji je već sledeće godine osnovao i prvi Zemljoradnički Zadružni savez.
Na konferenciji u svečanoj sali Beogradskog sajma učestvovali su i Miloš Milovanović, predstavnik Svetskog pokreta za hranu FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj, Havijer Alvares, šef ekonomskog odseka ambasade Španije, predstavnici ambasade Italije, predstavnik ministarstva poljoprivrede kao i veliki broj predstavnika zadružnih saveza zemalja iz okruženja.
Najavljena je i posebna konferencija zadrugara regiona koju bi inicirao susret predstavnika Vlada iz regiona koji se bave problematikom zadrugarstva.
Ministar je obišao sajam, u razgovoru sa proizvođačima čuo njihova iskustva i istakao da je upravo sada vreme da se u Republičkoj skupštini ali i lokalnim budžetima raspravlja o izdvajanju za ove namene jer će naredne godine za to biti kasno i najverovatnije ćemo u sezoni imati iste probleme sa malinarima i ostalim proizvođačima kao i prethodnih godina.
Na ovom četvorodnevnom sajmu skoro 400 domaćih i stranih izlagača predstaviće, kroz glavni i prateći program, više od dve hiljade tradicionalnih i reprezentativnih prehrambenih proizvoda koji su karakteristični za uža geografska područja, a većina namirnica izrađuje se ručno, od organski gajenih sirovina, po posebnim recepturama i u ograničenim količinama.
Na Sajmu etno hrane i pića koji traje od 22-25. novembra predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje prehrambenih proizvoda.
(Telegraf.rs)
Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.