NJEGOV GLAS DALEKO SE ČUO: Na današnji dan rođen je Duško Radović! (VIDEO)

 
  • 3

Danas je 91 godina od rođenja Duška Radovića, velikog srpskog novinara, pisca, aforističara i pesnika. Njegove misli uvek su popularne među mladima, posebno Beograđanima

Dušan Duško Radović rođen je 29. novembra 1922, a bio je pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Zbog njega taksisti ujutru nisu hteli da voze mušterije sve dok se ne završi kultna emisija koju je vodio "Beograde, dobro jutro".

- Bio je petao koji je "kukurikao" s vrha Beograđanke pre drugih. "Kukurikao" je ono što drugi nisu smeli - pričali su njegovi savremenici.

Rođen je u Nišu. Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i (od 1975. godine) urednik "Studija B".

U Beogradu se dugi niz godina održava atletska trka "Sećanje na Duška Radovića". Duškov brat je poznati atletski trener Branimir Brana Radović.

Široj publici poznat je po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija "Studio B", koji su kasnije objavljeni u tri knjige "Beograde, dobro jutro".

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečjeg hora "Kolibri", kao što su "Mrak", "Plavi zec", "Strašan lav" itd.

Umro je 16. avgusta 1984. u Beogradu. I danas su njegovi aforizmi popularni među mladima, a posebno među Beograđanima.

Povodom godišnjice rođenja Duška Radovića, izdvajamo nekoliko njegovih misli:

- Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu bilo bi neskromno.

- Kuda ćete za vikend? Ako su vam majka ili otac u staračkom domu, mogli biste da ih posetite. Raspitajte se gde su i svakako otidite.

- Jutros se Sava opet ulila u Dunav. Dunav u Crno more. Crno more u Sredozemno more. Sredozemno more u Atlanski okean, a vi opet ne znate šta ćete sami sa sobom.

- Imati prijatelja, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od vas. Ko to ne može da prihvati – nema prijatelja.

- Mlade vaspitačice u beogradskim obdaništima pričaće deci i ovog jutra bajke. To su setne priče o tome šta se stalno dešava princezama, a nikad vaspitačicama.

- Volite svoju decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

- Lakše bismo vaspitavali decu kada bi ona imala samo uši, a ne i oči.

- Mladi moraju da žive noću – beže iz dana koji su okupirali njihovi očevi i dedovi.

- O svakome se može govoriti loše, samo je potreban povod.

- Pre nego što popravite svet, popravite česmu u svom stanu. Svet bi bio mnogo srećniji i lepši kad bi svako samo popravio česmu ili makar zube.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija-Ubija

    29. novembar 2013 | 21:44

    Legenda

  • mikelangelo

    29. novembar 2013 | 22:10

    Postovali smo ga bezrezervno, jer nas nikad nije izneverio. Slusali smo ga pazljivo, pa ga i dan danas citiramo. Dao je aforizme za ceo život moje generacije. Tuzno je sto ga više nema, a tragicno je sto ga niko nije zamenio, jer svakoj generaciji i svakom narodu bi dobro došao moralni kompas, kakav je bio Dusko.

  • makis

    30. novembar 2013 | 01:25

    Гробари те заборавити неће...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA