S NADOM MACUROM NA TI: Volim sarmu i Severinu, htela sam da budem mašinovođa!

 
  • 11

Često sanja vozove, omiljena joj sremska kuhinja * Voli Severinu, Aleksandru Radović i turske serije * Lotar Mateus treba da bude selektor Srbije * Novak Đoković je car! * Omiljeni političari su joj Vučić i Dačić

Portparol beogradske Hitne pomoći Nada Macura u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf priča o svom životu, željama iz mladosti, ljudima kojima se divi i šta najviše voli.

Skoro da nema čoveka u zemlji koji nije čuo za nju. Možemo je videti nasmejanu na televiziji ili čuti kako deli savete građanima ujutru. O njoj su smišljeni i vicevi, a jednom je dobila nagradu "Najbeograđanka".

Nadu Macuru zatekli smo u "Call centru" Hitne pomoći kako razgovara sa zabrinutom građankom koja je progutala košpicu od šljive. Posle stručnog saveta, srdačno se pozdravila, nudi nas kafom i doručkom, a onda počinje svoju životnu priču.

- Detinjstvo sam provela mirno, u skladu s godinama, a kao dete sam htela da budem mašinovođa i radim taj muški posao. Kasnije se rodila ljubav prema zdravstvu, htela sam da budem lekar i to je naišlo na odobravanje moje porodice. U gimnaziji sam se bavila uglavnom društvenim naukama, a kasnije sam postala lekar i kardiolog - kaže Macura dok joj zvoni jedan od četiri telefona na koje se javlja novinarima i daje informacije.

Prvi posao dobila je u Kragujevcu, a potom je radila u Hitnoj pomoći Smederevske Palanke. Godine 1989. prelazi u Beograd, gde je i dan danas u Hitnoj pomoći.

- Rad lekara na terenu je i najlepši i najteži u isto vreme. Čoveku je drago kad spase nekoga i kad vidi da neko korača i živi zahvaljujući njegovoj intervenciji. U ovom poslu najviše volim ljude i kontakte s njima i što se sve brzo dešava - dodaje Macura.

Iako radi naporan posao koji zahteva dosta odricanja, kaže da uvek nađe vremena za opuštenu šetnju pored reke ili boravak u prirodi, a najviše voli da se odmara na planini.

Nada se takođe bavi i novinarstvom. Davala je savete na Radiju "Beograd 2", Radiju "Novosti" i "JAT". Deset godina je bila glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa "Halo 94". Skoro da nema studija u kome nije gostovala, a intervju s njom pravio je i britanski BBC.

Što se tiče hrane, Nada Macura ne krije da je veliki hedonista.

- Najviše volim sarmice, ponekad i sve što ima veze sa povrćem. Sremačka jela su mi najbolje, a jedem i dosta voća - kaže kroz osmeh Macura.

Opušta se uz domaće, a ne krije da voli i turske i španske serije. U književnosti izdvaja ruske klasike, a od domaćih dobitnike NIN-ovih i Bazarovih nagrada. Takođe, redovno čita modne časopise i voli da zna šta se nosi i da bude u trendu.

Omiljene pevačice su joj Severina, Ana Stanić i Aleksandra Radović, dok od pevača voli Sergeja Ćetkovića i Željka Joksimovića. Omiljene grupe su joj "Galija" i "Neverne bebe".

U kafani voli da joj zasviraju "Ima jedan kućerak u Sremu" i "Svadbarskim sokakom" od Zdravka Čolića. Takođe, uživa u hitovima Tome Zdravkovića.

Nada Macura stiže da prati i sport, a najviše voli atletiku. Kaže da joj je velika čast što je upoznala Emira Bekrića i drago joj je zbog uspeha Ivane Španović. Ne navija ni za Partizan, ni za Crvenu zvezdu, a najviše voli da prati reprezentaciju. Iznela nam je zanimljivo mišljenje o sadašnjem selektoru.

- Mihajlović treba još dosta da pokaže, volim ga jer je porodičan čovek, ali možda bi bolji trener bio Lotar Mateus, jer poznaje naš mentalitet i fudbalere - tvrdi Macura.

Iz domaćeg fudbala najviše voli da gleda kapitena Crvene zvezde Nenada Milijaša i golmana Partizana Vladimira Stojkovića, a često prati i Aleksandra Kolarova, koji igra u Mančester sitiju.

Kad je reč o tenisu, kao iz topa nam odgovara: "Novak Đoković je car!" Očekuje pobedu u finalu Dejvis kupa protiv Češke i bodriće naše tenisere s tribina "Kombank arene".

Omiljeni političar joj je Aleksandar Vučić zbog toga što je, kako kaže, pokrenuo ljude da razmišljaju da se poštenije živi i da će biti bolje.

Takođe, simpatičan joj je i Ivica Dačić za koga kaže da uvek ubaci neku misao koja skrene pažnju i animira gledaoce.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović joj je simpatičan i lepo priča, ali ne zna koliko ispunjava to što govori. Na kraju razgovora ponova nas nudi doručkom i ispraća uz osmeh.

- Želim svako dobro vašoj redakciji i beogradskoj rubrici, drago mi je što smo se ispričali i pozdravljam sve koji čitaju Telegraf - dodala je Macura kada nas je pozvala na telefon, neposredno pred objavljivanje teksta.

Ovom prilikom najavljujemo nastavak saradnje s Nadom Macurom, koja će svaki dan savetovati čitaoce Telegrafa, a imaće i svoju kolumnu.

(Mićo Babić)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrea

    13. novembar 2013 | 18:56

    Imace svoju kolumnu? OMG

  • NL

    13. novembar 2013 | 20:47

    Svaka cast, ima toliko tezak, odgovoran posao i uvek pod stresom, svaki dan se susrece, sa osobama, dali, ce preziveti ili umreti, nije to jednostavno sve psihicki podnteti...

  • LAVINIA

    13. novembar 2013 | 22:00

    STETA STO NE MOZETE DA VIDITE REAKCIJE NJENIH CESTITIH KOLEGA NA NJEN UKUPAN MEDIJKI OPUS NEKI SE SMEJU,A VECINI JE ZLO. .DO SADA JE SAMO HVALILA SVOGA DIREKTORA A SAD SU JOJ SE PROLEPSALI I PRVI I PRVI PRAVI. SECAM SE PRE GODINU ,DVE BIO JE VELIKI SNEG JEDAN NJEN KOLEGA DR ULJAREVIC REANIMIRAJUCI PACIJENTA I SAM JE DOZIVEO STRASAN INFARKT I JEDVA PREZIVEO, VECINIA KOLEGA JE DOLAZILA I PROVODILA DANE BRINUCI I SE I ZOVUCI UC.ONA KOJA SE OSAMSTO PUTA DNEVNO OGLASAVA NI REC NIJE REKLA O SVOM KOLEGI ,NJEGOVOJ POZRTVOVANJOSTI I OVOM STRASNOM DOGADJAJU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA