BRUKA: Spomenik srpskim herojima obnovljen pločama s drugih grobova! (FOTO)

 
  • 7

Spomenik u Košutnjaku koji su 1915. srpskim vojnicima podigli Nemci obnovljen nadgrobnim pločama koje su skinute s groblja i prevrnute da se ne vide imena

U godini kada se Srbija priprema da obeleži sećanje na Prvi svetski rat i da barem nakratko pokloni pažnju svemu onom što prihvata zdravo za gotovo, evo novog primera nemarnosti.

Na Košutnjaku su nakon bitke za Beograd 1915. Nemci podigli spomenik nad kosturnicom sa srpskim vojnicima na kojoj su napisali: "Ovde počivaju srpski junaci".

Nešto dalje podigli su veći spomenik sa ispisanim imenima svojih poginulih vojnika. Bilo je to 1915. kada je surovi okupator, koji je nad Srbima sprovodio pogrome, ipak podigao jedno ovakvo vojnički viteško obeležje.

Kakav je naš odnos skoro sto godina kasnije prema spomenicima  pokazuju slike pred vama.

Dok je spomenik okupatoru u ruševnom stanju, onaj koji je podignut našim vojnicima obnovljen je pločama skinutim s nekih drugih grobova!

Prilaz spomeniku je popločan kamenim pločama na kojima se, kada se okrenu (a to je lako jer je posao jalovo izveden) vidi da su u pitanju nadgrobne ploče izvesnih Antona i Branka Houfa muzičara Novosadske i Beogradske opere, zatim Mirjane Živanović preminule 1975, kao i drugih ploča koje leže licem prema zemlji, sjedinjene s neimenovanim braniocima Beograda!

Uz spomenik stoji natpis: „Spomenik srpskim ratnicima junački izginulim braneći Beograd u jesen 1915. godine podignut je po naređenju komandanta nemačke vojske maršala Fon Makenzena kao izraz poštovanja hrabrim protivnicima".

Pokušali smo da dobijemo odgovor od nadležnih ko je kriv za ovakav propust.

U Zavodu za zaštitu spomenika Srbije prebacuju odgovornost na Zavod za zaštitu Beograda, dok oni "loptu vraćaju" u njihovo dvorište.

Ipak, niko u ovim ustanovama nije želeo da pod imenom i prezimenom daje izjave za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goksi

    16. novembar 2013 | 09:56

    Mnogo smo los narod ali mnogo...

  • Ljiljana

    16. novembar 2013 | 09:36

    Значи, у недостатку мермерних плоча, као база споменику, стављали су туђе надгробне плоче? Бедници. Ко год да је задужен за одржавање тог споменика. Да ли тако одржавају споменике 'Ослободилаца Београда' или пак палих бораца? Уосталом као што знате ми никакву другу историју нисмо ни учили, сем тих силних офанзива и можда спомена устанака и првог светског рата.

  • Heisenberg

    16. novembar 2013 | 10:29

    Ово је надлежност градског зззск. Није тешко проверити . Не слажем се да смо лош народ већ смо апатични.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA