UBILO GA ZAGAĐENJE: Kako izgleda pun Mesec u svetu, a kako iznad Beograda?

Ukoliko je pre tri godine prema oceni Evropske komisije Beograd bio na 27. mestu po stepenu zagađenosti vazduha, gde li se danas nalazi?

  • 17

Poređenje profesionalnih fotografija punog Meseca zabeleženih nad Beogradom i ostatkom sveta više je nego zabrinjavajuće.

Umesto bledožućkaste boje, Mesec nad Beogradom bio je sinoć doslovno siv!

- Ne isključujemo mogućnost da se radi o povećanoj koncentraciji suspendovanih čestica u vazduhu što je možda uslovilo da se Mesec vidi u sivoj boji - objasnili su za Telegraf nadležni iz organizacije "Zeleni Srbije".

Oni su dodali i da se kvalitet vazduha u gradskoj zoni (gde je fotografija napravljena), znatno razlikuje od kvaliteta vazduha na periferiji Beograda, pre svega zbog velikog inteziteta saobraćaja.

- Proizvod ovakvog stanja je činjenica da je vazduh u Beogradu takozvane "treće kategorije", odnosno "prekomerno zagađen vazduh" - dodali su iz ove organizacije.

U podatke "Zelenih Srbije" uklapa se i rezultat istraživanja, koje je nedavno sprovela ekipa "Udahni duboko" na Dorćolu. Naime, ogromna improvizovana bela pluća, koja su postavili na uglu ulica Cara Dušana i Kralja Petra pocrnela su svega za šest dana!

Ostaje nam samo da se zapitamo, ukoliko je pre tri godine prema oceni Evropske komisije Beograd bio na 27. mestu po stepenu zagađenosti vazduha, gde li se danas nalazi?

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    21. avgust 2013 | 23:34

    Pa treba da zabrane registraciju kamiona,autobusa od pre 100god,yugica,keceva,golf keceva,renault4 i ostalih praistoriskih s....pa ce zagadjenje biti manje...

  • TRJOVAN

    22. avgust 2013 | 00:09

    @filip Tako je... U Beogradu treba samo burzuji za se voze svojim besnim kolima, a sirotinja koja jedva i za jugic ima treba da koristi renovirani javni prevoz. Pa cekaj, to i ima nekog smisla. Realno, veci je trosak voziti i opravljati juga nego ici autobusom, vozom, tranvajem, trolejbusom... U tome ima samo jedna caka, gde su nam pare da izbacimo iz upotrebe vozila starija od, lupam, 5 godina, a tih vozila ima na hiljade samo u beogradu.

  • Mix ica

    22. avgust 2013 | 00:33

    e sto lupaju ovi, mesec je svugde ovakav, slika desna, a ova levo je fejk ili HD rezolucija ili 3 D, ako me razumete..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA