BEOGRADOM SE ŠIRI MISTERIOZNI SMRAD: Voda, đubrivo ili nešto treće?

 
  • 20

Neprijatan miris ne potiče od zagađenja Save i Dunava, kažu nadležni. S druge strane iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine ukazuju na blizinu "kolektora otpadnih i kanalizacionih voda u kojima se nalaze organske materije tako da dolazi do isparenja"

Neprijatni miris koji se danima širi Beogradom ne jenjava. Najviše su ugroženi stanovnici opština Novi Beograd i Zemun, iako se poslednjih dana na nelagodan miris žale i meštani drugih opština. Sumnja se na metil fenol iz Save i Dunava. Nezvanično obaveštenje koje su meštani Novog Beograda dobili je da se miris širi od "stajskog đubriva koje seljaci u okolini Beograda posipaju po žitu".

Međutim, ono što je ovde čudno jeste što se stajsko đubrivo u ovo doba godine ne baca, a žito je požnjeveno. Takođe, stanovnici ovih opština kažu da prethodnih godina ovakvih "neprijatnih mirisa" nije bilo, iako su njive postojale i tada. Zabrinuti za svoje zdravlje, građani se pitaju na koji način nadležni vode računa o tome šta se dešava sa vodom u našim rekama, pošto se ovakve stvari događaju?

Za kvalitet vode Save i Dunava nadležna je vodoprivredna inspekcija, ali je problem što ona radi samo po prijavi građana.

- Mi reagujemo kada se desi neka havarija, neke neuobičajene pojave. Kao inspekcija radimo samo po pozivu. Kada građani, ili rečna policija primete nešto neobično na rekama jave nam i mi onda to ispitujemo - rečeno je nezvanično iz Vodoprivredne inspekcije. Najčešće se, kako navodi naš sagovornik, dešava da "rečna policja kaže da nešto "pluta" po reci".

U tom slučaju inspekcija izlazi na teren i uzima uzorak vode, a dalje se sve dešava po utvrđenom postupku. U slučaju promena na vodi, koje su vidljive okom (mrlje od nafte, prljavština, promena boje...) lako je utvrditi uzrok i zagađivača, dok sa promenama mirisa to zna da bude "teži posao".

Ono što je problem, kako kažu iz vodoprovredne inspekcije, jeste mali broj inspektora. Na nivou Beograda ima ih samo tri, i kako naš sagovornik navodi, oni ne stižu da rade drugačije, nego uz pomoć građana.

S druge strane iz  Uprave za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove dobili smo odgovor da ove nedelje, uključujući i današnji dan, nije bilo prijave zagađenja vodotoka Dunava i Save. Ipak, kako navode, vodni inspektor je u toku dana bio na području Novog Beograda i Zemuna i zagađenja nije bilo.

U Sekretarijatu za zastitu životne sredine kažu da s obzirom na visoke spoljne temperature i dugi period bez padavina, dolazi do povlačenja vode u priobalju, a da se ne sme zanemariti ni blizina "kolektora otpadnih i kanalizacionih voda u kojima se nalaze organske materije, tako da dolazi do isparenja i oslobađanja neprijatnih mirisa od pomenutih organskih materija usled visokih temperatura."

(M. B.)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    2. avgust 2013 | 22:06

    ДА СЕ НИСУ МОЖДА СЕ ШОШОНИ ОТОПИЛИ

  • dejan

    2. avgust 2013 | 20:44

    Oseca se i u Cvijicevoj i. 29.tog novembra, i to vec danima unazad. Svakodnevno citam novine i prosto sam sokiran da o tome niko do sada nije nista napisao. Grad od 2 miliona stanovnika u kome se siri smrad neke potencijalno opasne hemikalije, deca to udisu, a javnost cuti. I jos sada citam da niko nije nadlezan??? Vreme je da odavde svi odemo, neka zadnji ugasi svetlo.

  • djux

    2. avgust 2013 | 18:38

    Ma I u Ruzveltovoj je danas smrdelo ali to nije stajsko djubrivo, ali je bilo neprijatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA