OTKRIVAMO: Zabranjeno šetati pse na Adi Ciganliji

 
  • 20

Član 6 Pravilnika JP "Ada Ciganlija" kaže da je zabranjeno "dovoditi ili kupati životinje ili prati rublje ili druge stvari" ali i "dovođenje kućnih ljubimaca na plažu i kupalište"

Incident koji se u nedelju, 7. jula, dogodio na Adi Cigalniji, kada je vozač turističkog vozića udario psa i lakše povredio njegovu vlasnicu, osim što je izazvao bujicu komentara na društvenim mrežama, u žižu je vratio i pitanje: da li je dozvoljeno uvođenje psa i mačaka na "beogradsko more"?

Nije. Ova odluka nije nova, ali se čini da je sugrađani s vremena na vreme zaborave. Naime, Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji Grada Beograda datira još iz davne 1995. godine, a najvažnije promene "doživela" je 2011. Ipak, član 20 ostao je isti:

-  Javno komunalno preduzeće, odnosno privredno društvo, odnosno preduzetnik kome je grad odnosno gradska opština poverila obavljanje komunalne delatnosti uređenja i održavanja javnih zelenih površina (u daljem tekstu: preduzeće), može odrediti javnu zelenu površinu na kojoj je zabranjeno izvođenje pasa, po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda, odnosno uprave gradske opštine nadležne za komunalne poslove (spomen groblja i površine uz spomenička obeležja, zasebni visokodekorativni parteri ispred značajnih javnih ustanova i sakralnih objekata i sl.).

Na osnovu ove Odluke JP "Ada Ciganlija" ustanovilo je pravilnik, u čijem članu 6 jasno stoji da je na celokupnom prostoru Kupališta zabranjeno "dovoditi ili kupati životinje ili prati rublje ili druge stvari" ali i "dovođenje kućnih ljubimaca na plažu i kupalište".

Vlasnica pudle koju je u nedelju udario turistički vozić Ivana Hudiček za portal životinje.rs kaže da ju je smrt ljubimca veoma pogodila, ali i da se na Adi "vade" na propise:

- Jako se loše osećam, pas mi je mnogo značio, verovatno kao i svakome svoj. Pravde nema, jer se u JP Ada Ciganlija vade na to da je tamo zabranjeno voditi pse. Nažalost, i moju i vašu, staviću tačku na ovu priču. Jedino što me sada zanima je to da moje Beke više nema.

Kako je Telegraf već pisao, policija je obavila uviđaj na mestu incidenta i zapisnik, kao i izjava vozača vozića, prosleđeni su Tužilaštvu.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    10. jul 2013 | 17:49

    Ja sam veslac sa ade tu sam svaki dan i znam za tu zabranu jer postoji tabla na ulazu...Mogu vam reci da je to sramota putavao sam svuda na sva moguca jezera kao sto je ada i svuda je dozvoljeno dovodjenje kucnih ljubimaca...Npr Jarun Zagrab ili prelepi Bled kome Ada ne moze ni da pridje....I jos nesto ja svog psa dovodim skoro stalno na Adu kada na treningu imam trcanje kako bi se i on malo spremao za Olimpijadu :-)

  • Zzzzz

    10. jul 2013 | 17:40

    Koje glupost,u svaki kafic mogu uvedem psa,a na adu ne!! Boze to samo da opravdaju ovo sto se desilo,smesni steeeee...

  • Duka

    10. jul 2013 | 18:47

    Koliko ljudi ne voli zivotinje....To su ti sto mrze sve zivo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA