Alpinisti za uklanjanje ledenica naplaćuju 100 evra po danu

 
  • 0

Besplatna pomoć od Vatrogasne službe i Gorske službe sa spašavanje

Za  uklanjanje ledenica koje prete sa krovova gotovo svih objekata u Beogradu, možete potražiti besplatnu  pomoć od Vatrogasne službe, Gorske službe sa spašavanje ili za ovu uslugu platiti alpinistima.

Otapanje snega u Beogradu stvorilo je  brojne ledenice duge i po nekoliko metara i teške do 10 kilograma koje su u protekle dve nedelje usmrtile dve osobe.

Komunalna policija nalaže građanima da dostupne ledenice uklanjanju sami, a u slučaju da nisu u mogućnosti potrebno je zvati Vatrogasnu službu. Budući da vatrogasci po ovom pitanju imaju i preko 600 poziva dnevno, spisak prioriteta je dugačak, pa proteklih dana ne stižu da odgovore na pozive građana.

U pomoć pristižu i pripadnici Gorske službe spašavanja, neprofitne organizacije koje se nalazi u sklopu Sektora za vanredne situacije pri Ministarstvu Unutrašnjih poslova, ali ni ova služba nema kapaciteta da izađe u susret problemu zainteresovanih građana.

PR Gorske službe spašavanja Đorđe Vdović u ragovoru za Telegraf kaže da na terenu imaju dva mobilna tima, ali kapaciteti nisu dovoljni.

- Apsolutni prioritet su škole, budući da je početak nastave najavljen za sledeću nedelju. Građane kojima ne možemo da izađemo u susret upućujemo na firme koje se bave visećim radovima - rekao je Vdović i dodao da je dodatni  problem i oprema koju uglavnom dobijaju od sponzora, planinskog saveza i skijaša.

Na  uklanjanju ledenica angažovani su  i alpinisti, koji problem efikasno rešavaju, ali i dobro naplaćuju svoje usluge. Dnevnica jednog alpiniste, u zavisnosti od lokacije i utrošenog vremena su i do 100 evra u Beogradu, dok po unutrašnjosti Srbije usluge naplaćuju 50 evra po danu.

Rade Pavlović, predsednik Srpskog alpinističkog kluba kaže  da su svi alpinisti  zauzeti i da nemju ni jednog slobodnog člana.

-Izalazimo  na teren pod punom opremom, noseći užad, pojaseve , karabinere i lance. Precizna cena se utvrđuje tek na licu mesta, nakon procene situacije. Imamo pozive vlasnika lokala ali i građana - objasnio je on i pozvao kolege alpiniste, koji su slobodni, da im se pridruže.

Orjentacionom klubu, koji pored ljubitelja prirode okuplja i alpiniste,  ne bave se dopunskim poslovima jer alpinisti su pre svega sportisti, rekao je Rade Gasparović, član pomenutog kluba.

-Nije u redu da se ljubitelji alpinzma bave uklanjanjem ledenica. To rade pojedinci, koji su videli priliku da brzo zarade novac,  a ne organizovani klubovi- dodao je on.

(Lj.V.)

Video: Ambasador Srbije u Libanu: "U kontaktu smo sa našim državljanima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA