Apoteke u Beogradu i dalje bez lekova

 
  • 0

U Apoteku "Beograd", koja je prva sprovela javnu nabavku 1.175 vrsta lekova i medicinskih pomagala, počele su da stižu isporuke, ali mnogih lekova još nema

Apoteke troše poslednje zalihe najtraženijih medikamenata, a pojedini diuretici, antibiotici, sedativi, antidepresivi, preparati protiv epilepsije, reumatskog artritisa, osteoporoze ili zgrušavanja krvi ne mogu da se nađu - „ni za lek“.

U Apoteku "Beograd", koja je prva sprovela javnu nabavku 1.175 vrsta lekova i medicinskih pomagala, počele su da stižu isporuke, ali mnogih lekova još nema.

- Insulini su stigli 20. maja, citostatici i lekovi za HIV pozitivne 23. maja - kaže za "Novosti" Dragana Simić, direktor Apoteke "Beograd".

Mr Milana Dučić, iz Centra za informacije o lekovima Apoteke "Beograd", kaže da je stigao diuretik "spirinolaktron", "aminofilin" za terapiju astme, "fosevans" za lečenje osteoporoze, antipsihotik "rispolet".

Pacijenti, međutim, ne mogu da nađu "amiodaron" protiv srčane aritmije, beta blokator "bisoprolol" i "monodipin", koji se propisuju kardiovaskularnim bolesnicima, kao ni "enalapril" za terapiju hipertenzije. Ovi lekovi se zvanično ne vode kao deficitarni, jer je ostala poneka kutija.

Broj deficitarnih lekova se povećava jer je većina apoteka 1. aprila obustavila nabavke kad je počela primena Zakona, kojim je nepoštovanje procedure definisano kao krivično delo.

Mnoge od 37 apotekarskih ustanova su još u postupku pripreme tendera, pa i ako ne bude žalbi, prve isporuke teško da mogu da očekuju pre druge polovine juna.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA