MAŠTOVITI MLADENCI: Beograđani se venčavaju u balonu, pod vodom, u zoološkom vrtu i skačući padobranom! (FOTO)

 
  • 5

Matičarka opštine Stari grad Gordana Zorić već više od dvadeset godina venčava parove na najneobičnijim mestima. Izlazak matičara na teren košta 11.000 dinara

Želite spektakularno venčanje, ali nemate ideju gde i kako?

Od 1992. godine u Beogradu venčanja se obavljaju i na terenu, a njihov inicijator bila je matičarka opštine Stari grad Gordana Zorić.

Ona je uvela novine u svoj posao ispunjavajući svaku želju mladencima. Već dvadeset godina po želji mladenaca venčava van opštinske sale i za to vreme čula je sudbonosno "DA" na najneobičnijim mestima: u balonu na više od 1.000 metara visine, pod vodom, u porodilištima, na aerodromu ...

Jedno od prvih venčanja van sale bilo je u čuvenom "Plavom vozu". 

- Mladenci su to osmislili tako što su se ukrcali u voz na Topčideru i otišli do Vojvodine, gde je bilo crkveno venčanje. Za vreme tog puta obavili smo građansko venčanje u kupeu voza - priseća se ova matičarka.

Neretko se dešavalo da mladenci žele da se venčaju u vazduhu na više od hiljadu metara od zemlje. Čak šest puta Gordana je sklapala brak leteći u balonu iznad Beograda. To putovanje traje oko sat vremena, a u balonu su prisutni samo mladenci, kumovi, matičar, čovek koji upravlja balonom i snimatelj.

Beograđani su se često venčavali i u gradskim parkovima ili na mestima gde su se mladenci upoznali. Bilo je venčanja i u zoološkom vrtu.

- Jedni mladenci su jako voleli životinje i imali su jako veliku želju da tamo obave ceremoniju venčanja, a dirktor zoološkog vrta im je izašao u susret - priča Zorićeva.

Sudbonosno "DA" neki Beograđani su izgovorili i skakanjem iz padobrana.

- Bila je jedna devojka koja je skakala iz padobrana, a njen dečko koji se nije bavio padobranstvom skakao je sa instruktorom. Mučenik je bio sav mokar kada se spustio na zemlju. Ali to je bilo prelepo, sleteli su skoro istovremeno - priča najpoznatija matičarka Beograda.

Mnogo puta mladenci su se venčali i u porodilištu. Gordana kaže da je u svim beogradskim porodilištima poznaju i da se medicinsko osoblje uvek izuzetno potrudi kada se tako nešto dešava.

- To se najčešće dešava kada mlada u ne tako poodmakloj trudnoći ima neki problem, a svadba zakazana, pa mladenci ne žele da otkazuju venčanje. Onda se matičar s mladoženjom i svim svatovima uputi u bolnicu - kaže Gordana.

Ada Ciganlija takođe je čest izbor mladenaca za građansko venčanje. Iako se većina venčava na zemlji, na čvrstom tlu, u poslednje vreme sve je veći broj onih koji brak sklapaju u ili pod vodom.

- Bio je jedan par koji je svakodnevno preplivavao Adu, a onda ih je jednog dana s druge strane jezera dočekao matičar. Dečko je u plićaku zaprosio devojku, a odmah potom su se i venčali. Devojka je pukom slučajnošću na sebi imala beli kupaći kostim - priča Gordana.

Ona je na ovoj lokaciji obavila i jedno venčanje pod vodom. U pitanju su bili ronioci koji su želeli da "na ludi kamen" stanu bukvalno u jezeru. Mladenci i kumovi su s matičarkom i svatovima bili povezani radio vezom.

- U trenutku kada je mladoženja trebalo da izgovori "DA"ništa se ne čuje. Tajac. Ja se već uplašila, šta se dogodilo, kad nekoliko momenata kasnije iz vode pravo u nebo izleće žuti balon sa velikim "DA". Tek pošto su naplašili svatove, mladenci su se oglasili i radio vezom - priseća se Gordana.

Mnogo puta ova matičarka je radila i venčanja "iznenađenja", a jedno je bilo posebno upečatljivo. Devojka je putovala na tri meseca i dečko je došao da se pozdravi s njom na aerodromu. Oko njih svatovi koje mladić nije prepoznao.

- Odjednom, devojka nasred aerodroma pita dečka: "Dragi, je l` bi ti mene oženio?" On, naravno, odgovara sa: "Bih, draga".  Još uvek u bunilu ne shvata da su svatovi i kumovi već oko njega, a ja vadim knjigu i venčanje počinje - priseća se Gordana Zorić.

Pored ovih venčanja, Gordana je i prvi inicijator kolektivnog venčanja koje će se ove godine po petnaesti put održati u Beogradu.

Na prvom kolektivnom venčanju koje je održano 1999. bilo je svega devetnaest parova, dok se proišle godine na ovaj način venčalo čak 200 parova. Ove godine kolektivno venčanje će se održati 18. maja.

Ova čuvena matičarka kaže da je za atraktivno venčanje potrebno mnogo mašte, ali i da je finansijski momenat jako bitan. Dok venčanje u opštini košta svega 200 dinara, svaki izlazak matičara na teren naplaćuje se 11.000 dinara.

(M. Batinić)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    11. maj 2013 | 22:15

    A u stali nilskog konja

  • Marina

    12. maj 2013 | 00:30

    Eee nisi nikog vencala na konju :-) da mladenci galopiraju a ti jases za njima...

  • pera

    12. maj 2013 | 10:36

    Goca zvana dusko radovic! A ne isprica kako si vencavala u mesari na palilulskoj pijaci?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA