BEZ PANIKE: Beograd nije u opasnosti od poplava! (FOTO)

 
  • 0

Nadležni i stručnjaci tvrde da Beograd ovog proleća neće "potopiti cunami". Ipak zbog velikih snegova u Sloveniji i Hrvatskoj, stanje na srpskim rekama pomno se prati

NEMA POTREBE ZA PANIKOM! Beograd ovog marta nije u opasnosti od poplava, iako će situacija sa snegom u Sloveniji i Hrvatskoj uticati na vodostaje Dunava i Save. Iako bi došlo do nepredviđenih problema, nadležni tvrde da su beogradske obale bezbedne.

Pre upuštanja u ozbiljne analize stanja na rekama, treba znati da dugoročne meteorološke prognoze nisu sasvim pouzdane. Kako je za Telegraf objasnjio načelnik Odeljenja za hidrološke prognoze RHMZ Dejan Vladiković, predviđanja se rade za narednih mesec dana, ali je prognoze najbolje raditi deset dana unapred. Prema ovim prognozama, Srbiji ne preti opasnost od poplava.

- Dunav će 12. marta imati manji do umereni porast vodostaja, ali se ne očekuje da će negde biti dostignuta granica redovne odbrane od poplava. Kada je reč o Savi, očekuje se propagacija (širenje, rasprostiranje) talasa i porast vodostaja zbog otapanja snegova u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, pa čak i u Crnoj Gori. Ipak, dostizanje granice redovne odbrane od poplava očekuje se jedino kod Šapca oko 15. marta, ali to je normalno stanje - kaže Vladiković.

On dodaje da, kada je reč o beogradskim obalama, žitelji prestonice, bar u narednom periodu, mogu biti bezbrižni.

- U Zemunu će vodostaj beležiti manji do umereni porast, ali se ne očekuje dalji rast vode. Postoji problematična situacija sa snegom u Sloveniji i Hrvatskoj, ali za sada nije rizično. Takođe, u Srbiji se u četvrtak očekuje sneg, koji bi u višim predelima mogao da stvori i snežni pokrivač, pa će otapanje tog snega stvoriti novi talas, ali o tome će tek kasnije moći da se priča - objašnjava načelnik Odeljenja za hidrološke prognoze RHMZ.

Kako su za Telegraf objasnili u Javnom preduzeću "Beogradvode", vodostaj na Dunavu i na Savi trenutno su u domenu srednje visokih. Dunav je u Beogradu na 453 cm, a Sava na 404 cm, što znači da je do kote pri kojoj se proglašava redovna odbrana od poplava na obe reke ostalo nesto manje od metra.

- Vodostaj Dunava raste sa tendencijom porasta u naredna dva dana, a vodostaj Save ce umereno rasti u naredna tri dana, ali se pre druge polovine marta ne ocekuje znacajiniji rast nivoa reka u Beogradu - kažu u ovom preduzeću.

Da nam najozbiljnija opasnost "preti" od suseda, odnosno daljeg razvoja situacije u Sloveniji i Hrvatskoj, zbog velikih snegova koji su ove zime "zatrpali" ove dve države, potvrđuje i zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Miodrag Lazić.

- Od 3. marta sve, pa i situacija u Beogradu, zavisi od situacije u Hrvatskoj i Sloveniji, zbog snegova, a tamo svakodnevno pratimo dešavanja. Republički Štab za vanredne situacije razmatrao je stanje sistema, imamo stručno-operativni tim koji može da proceni stanje, a za konkretnu odbranu zaduženo je JP 'Beogradvode', koje sigurno preduzima mere i prati nivo vodostaja - kaže Lazić za Telegraf.

U ovom preduzeću, ipak, kažu da razloga za paniku nema i da se Beogradu sigurno neće ponoviti situacija iz 2006. godine, kada je deo Karađorđeve ulice bio sasvim pod vodom.

- Kada je reč o velikim rekama, obale Beograda danas su dobro zaštićene. Najugroženije tačke u Beogradu u poplavama 2006. godine bile su Ada Ciganlija, potez od Brankovog do Starog železničkog mosta, Nebojšina kula i Zemunski kej. Sve te tačke danas su zaštićene od poplava. U prethodnih pet godina JVP 'Beogradvode' izvodilo je obimne radove na izgradnji i sanaciji obaloutvrda , kanala i mrežnih sistema, izgradnji novih brana i nasipa. Najveći poslovi obuhvatili su upravo gradnju nasipa na Adi Ciganliji, prolaz kod kule Nebojša i rekonstrukciju Zemunskog keja kojom je grad zaštićen od tzv. stogodišnjih voda i porasta vodostaja Dunava od čak šest metara - kažu u ovom preduzeću.

U "Beogradvodama" dodaju da se problemi mogu javiti na takozvanim unutrašnjim vodama kao sto su Pančevački rit i Obrenovac, gde crpne stanice nisu u dobrom stanju, te ovo preduzeće, zajedno sa republičkom Direkcijom za vode, nastoji da ih na vreme reši.

(M. S.)

Video: Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA