TELEGRAFOV VREMEPLOV: Kada je televizija bila čudo (FOTO)

 
  • 0

Zamislite da danas televiziju gledate samo na određenim mestima u gradu, i to svega 15 minuta dnevno. Zvuči kao u bajci, zar ne?

Ulice Beograda nezamislive su bez gužve i buke, a život velikog broja ljudi bez gomile proizvoda tehnološke "revolucije" kroz koju prolazimo. Međutim, pre nekoliko decenija bilo je pravo čudo imati u stanu - TV prijemnik.

Prvi susret Beograđana sa televizijom dogodio se u septembru 1937. godine, u jednom od paviljona Sajma, koji će kasnije postati logor. Tu je holandska firma "Filips" montirala prvu televizijsku stanicu sa studiom, odakle su sve vreme trajanja jesenjeg sajma, prvi put na Balkanu, emitovane televizijske emisije za širu publiku, uz učešće beogradskih glumaca.

Sledeći korak u razvoju televizije u Srbiji dogodio se, simbolično ili ne, na stogodišnjicu rođenja Nikole Tesle. Tim povodom, jula 1956. godine, na Tehničkoj velikoj školi u Beogradu emitovan je televizijski program u okviru izložbe radio-amatera Jugoslavije. Mogao se pratiti u Beogradu i okolini.

Prvog dana, Beograđani su na televizorima postavljenim u izlozima prodavnice "Radiotona" i na drugim mestima u centru grada mogli da gledaju dokumentarni film o Nikoli Tesli Vladimira Pogačića, najnoviji 27. broj Filmskih novosti, televizijske vesti i film o poseti predsednika Tita Francuskoj, i na kraju televizijski komentar Vreme sutra.

Osmog juna 1956. godine, Savezno izvršno veće FNRJ donelo je odluku o dodeljivanju sredstava za izgradnju TV mreže u Jugoslaviji. U subotu, 23. avgusta 1958. godine, započeo je "eksperimentalni program" Studija Beograd. Studio je izgrađen na novom Beogradskom sajmu, prvi emitovani program bio je Dnevnik. Vesti su čitali Miloje Orlović, Branislav Surutka, Olga Nađ, Olivera Živković i Vera Milovanović.

Domaća industrija proizvodila je prve ograničene serije TV prijemnika. Oko tih prvih televizijskih aparata često su se okupljale ne samo porodica, već i komšiluk, pa i cele ulice.

Televizija Beograd obratila se svojim gledaocima u 8.50 sati, kada se pojavila slika Meštrovićevog Pobednika. Iz nedovršene zgrade Sajma, prvi Dnevnik krenuo je u 20 sati. Trajao je 15 minuta, a emitovan je iz reportažnih kola.

Na javnim mestima u Beogradu bilo je postavljeno 80 televizora, a još 36 u stanovima rukovodilaca.

Avalski toranj, sagrađen sredinom 1965. godine, bio je prvi značajan prodor u izgradnji emisione infrastrukture u zemlji.

Televizija Beograd počela je da radi u novoj zgradi 1966. godine, o čemu je Telegraf već pisao.

(M. Stojanović / Izvori: Wikipedia, RTS / Foto: skyscrapercity.com, RTS)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA