Ruka Svete Petke čuva se u Jakovu: U ovoj beogradskoj opštini čuva se deo tela zaštitnice žena

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Manastir Fenek, smešten u selu Jakovo, u opštini Surčin, 25 km od Beograda, dom je jednog od najvažnijih svetinjâ srpske pravoslavne crkve – ruke Svete Petke. Ovaj manastir, izgrađen u XV veku, duboko je ukorenjen u srpsku istoriju i kulturu, a danas je mesto okupljanja vernika koji dolaze da odaju počast ovoj značajnoj svetiteljki.

Istorijski značaj manastira

Prvobitni ktitor manastira je despot Stefan Lazarević, koji je na mestu današnjeg Feneka izgradio crkvu posvećenu Svetim Trojici oko 1410. godine. Kasnije, nakon prenosa moštiju Svete Petke, manastir postaje mesto snažnog kultnog okupljanja, zahvaljujući svetoj Jefimiji i svetoj Evgeniji. Fenek je tako postao dom Svete Pараскevе, koja se i danas veoma voli i poštuje među Srbima.

Kult Svete Petke

Sveta Petka, poznata i kao Sveti Paraskva, zaštitnica je žena i simbol ženske snage i izdržljivosti. Svake godine, 27. oktobra, na dan njenog praznika, manastir Fenek postaje mesto okupljanja mnogih vernika, koji dolaze da traže njenu zaštitu i blagoslov. Tokom ovog praznika, organizuju se molitve i liturgije, a posetioci često donose cveće i sveće kao znak poštovanja.

Zanimljive legende i čuda

Za manastir Fenek vezane su mnoge legende i priče o čudima i isceljenjima koja su se dogodila zahvaljujući molitvama Svete Petke. Veruje se da su mnogi vernici doživeli isceljenja od različitih bolesti nakon što su se pomolili pred njenim moštima. Ova svetinja je poznata i po legendama o čudotvornim vodama koje se nalaze u manastiru, za koje se kaže da imaju lekovita svojstva.

Jedna od poznatih priča je o ženi koja je, nakon što je došla u Fenek i pomolila se Svetoj Petki, doživela čudesno isceljenje od teške bolesti. Ova i slične priče doprinose očuvanju njenog kulta i privlače sve veći broj vernika svake godine.

Arhitektura manastira

Manastir Fenek je tokom vekova prolazio kroz razne faze rekonstrukcije. Stari hram, koji je bio u lošem stanju, zamenjen je novim između 1793. i 1797. godine, a osveštan je pod okriljem igumana Vikentija Rakića. Nedaleko od glavnog hrama, nalazi se kapela posvećena Svetoj Petki, koja dodatno obogaćuje duhovnu atmosferu ovog mesta.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA