Šapić najavio rešenje za gužve u Beogradu: "Radi se o nečemu što do sada niko nije radio"

 
M. B.
M. B.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Nećemo odustati ni od jednog obećanog i najavljenog projekta i građani mogu da očekuju njihovu realizaciju. Pre svega mislim na vaučere za Novu godinu, uvođenje prečišćivača za predškolske i obrazovne ustanove kao i uvođenje engleskog jezika u vrtićima, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji za novinare u Starom dvoru gde je najavio i da se radi ozbiljan saobraćajni projekat koji će biti predstavljen javnosti a čiji je cilj povećanje protočnosti saobraćaja u Beogradu.

Govoreći o vaučerima za ovu Novu godinu Šapić je istakao da će oni biti deljeni kao što je sam ranije i najavio.

– Raspisana je nabavka i očekujemo da će sve proći kao i prethodne dve godine. Vaučere će dobiti sva deca do 19 godina zaključno sa četvrtom godinom srednje škole kao i svi zaposleni u predškolskim i obrazovnim ustanovama grada Beograda. Za ovu namenu su već obezbeđena sredstva – rekao je Šapić

On je dodao da zbog objektivnih okolnosti nije ispunjeno obećanje dato građanima a vezano za prečišćivače vazduha.

– Neke objektivne okolnosti su na to uticale, a onda i uvođenje Privremene gradske uprave. Nabavka je ponovo raspisana i očekujem da će konačno da uspe i da ćemo u 11.500 prostorija imati prečišćivače vazduha i da neće postojati ni jedan prostor u kome borave beogradska deca, predškolci, osnovci i srednjoškolci, a da nema ovaj uređaj. Važno je da nastavljamo i sa ovim projektom i da od njega nećemo da odustanemo – istakao je gradonačelnik.

On je dodao da se neće odustati ni od projekta engleskog jezika za predškolce te da je jedan kurs već odrađen prošle godine.

– Imali smo pomeranja i zbog zakona koji je takav gde praktično neko sa 100.000 dinara može da vam pomeri i iskomplikuje proces za po nekoliko meseci. Ovu nabavku smo raspisali, ako se ne varam čim je završio sa radom Privremeni organ, negde u junu i još traje. Očekujemo da to bude gotovo za koji dan i da engleski za predškolce počne onako kako je bilo i prošle godine. Ova nabavka je raspisana na dve godine tako da očekujemo da onog trenutka kad bude završena bar dve godine nećemo imati problema i da će on nesmetano da se održava za sve beogradske predškolce koji se spremaju za polazak u školu – rekao je prvi čovek srpske prestonice.

Šapić je naglasio i da je završena isplata za 99 odsto đačke pomoći od 20.000 dinara.

– To je obavljeno u prvoj nedelji oktobra, onako kako sam i rekao i najavio iako sam čitavog septembra čitao razne naslove i prozivanja. Dakle, bilo je onako kako smo i obećali, to je 36 miliona evra izdvojenih iz budžeta za 200.000 osnovaca. Oni koji nisu dobili ova sredstva, a ostalo ih je svega par stotina su oni roditelji koji nisu validno ostavili svoje podatke u formularima i mi smo njih vratili da to ponovo urade. Dobiće sredstva i oni i molim ih da se ponovo jave školi i pravilno ispoštuju proceduru. Ovo je po prvi put da su sve beogradske porodice koje imaju školsku decu dobili ovoliki iznos koji prevazilazi čak i novi komplet udžbenika – istakao je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će ozbiljan saobraćajni projekat biti predstavljen javnosti, a koji će biti u svrhu protočnosti saobraćaja u Beogradu, tamo gde je to moguće.

– Tu se pre svega misli na Novi Beograd, zatim dva bulevara koja idu paralelno sa Savom i Dunavom i jednim poluprstenom, za koji se nadamo da će postati prsten, a to je obilaznica oko centra grada. Dosta mera, odluka i radova. Započeli smo proširivanje ulica na Novom Beogradu, izgradnju kružnih tokova, ali ćemo predstaviti to kako biste videli kako mi vidimo i šta očekujemo u sledeće dve godine ako sve bude u redu i ako budemo u prilici da ga sprovedemo. Zatim se nadam da će i most koji će krenuti da se radi u novembru, u skladu sa informacijama koje imam, biti gotov krajem 2026, početkom 2027. godine – rekao je on o naglasio da će to biti revolucionarna stvar što se saobraćaja u Beogradu tiče.

Kako je rekao radi se o nečemu što do sada niko nije radio i ta rešenja će značajno da rastereti saobraćaj, pre svega, na Novom Beogradu i uz obale reka.

– Pričamo o stotinama hiljada ljudi koji na dnevnom nivou pređu sa jedne strane reka na drugu i vrate se. Tu potencijal imamo, nažalost u centru grada potencijal za širenja nemamo. Čujem neke koji kažu kako bi oni to lako rešili, samo bi otvorili jednu traku za autobus, samo nismo čuli kako bi otvorili traku za autobus gde nema mesta za to – pojasnio je Šapić.

On je naveo da se na tom projektu radi već dugo, te da će tu biti i novih saobraćajnih rešenja, promena nekih ulica, a kada studija bude završena, biće predstavljena javnosti.

– Predstavićemo je javnosti o obavezaćemo se na određeni vremenski period do kada ona treba da bude sprovedena. Mislim da to ima malo gradova na svetu, u Evropi mislim da nema ni jedan grad, a to je da ćete moći da idete do same reke i da onda odlučujete koji most ćete da pređete. Nećete morati ranije da donosite odluku. Moći ćete paralelno sa rekom da obilazite grad sa jedne i druge strane i tu ćemo praviti protočnost saobraćaj daleko veću nego što je danas. Na ovaj način ćemo pokušati da nađemo rešenja i u sledećih nekoliko godina rasteretimo saobraćajno Beograd dok se ne dobijemo metro – zaključio je Šapić.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    24. oktobar 2024 | 12:54

    Gospodineeee,pa nije Beograd samo tvoj Novi Beograd!!! Zasto ne krenes rakovickom putem,gde ste okacili slike svemirskih tramvaja,stavili zastitnu ogradu na stajalistima tramv a nema ni sina!!!! Da li idete kroz druge krajeve Beograda?! Trgni se na vremeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA