"Sećanje na malog Dušana podseća nas na opasnost koju rasizam, nacionalizam i fašizam donose u naše društvo"

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"U Beogradskoj ulici, 27 godina nakon tragične smrti mladog Dušana Jovanovića, okupili smo se 18.oktobra s dubokom tugom i ponosom, da odamo počast njegovom životu i da se podsetimo strašnog zločina koji je počinjen samo zato što je bio Rom. Dušan, tada samo šesnaestogodišnjak, brutalno je ubijen na ulicama Beograda 1997. godine, kao žrtva besmislenog i hladnokrvnog rasizma. Njegova smrt postala je simbol borbe protiv fašizma, nacionalizma i rasne netrpeljivosti, ali i podsećanje na to koliko smo dužni kao društvo da se suprotstavimo svim oblicima mržnje i nepravde."

Ovim rečim počela je svoje saopštenje Romska inicijativa za održivi razvoj, predvođena predsednikom Miloradom Popovićem, koja već godinama neumorno obeležava ovaj skup, čak i u vremenima kada se činilo da nikoga nije bilo briga. Uprkos nedostatku šire podrške, Popović i njegov tim su nastavili da održavaju plamen sećanja živim, noseći ga kao simbol zajedništva, hrabrosti i odlučnosti da se ne pokleknemo pred nepravdom. U saradnji sa Jovanom Vukovićem i Organizacijom Jednakost, pokrenuli su pitanje obeležavanja ovog tragičnog datuma pred Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), te su nakon dugogodišnjih napora uspeli da inicijativa postane deo zvaničnog godišnjeg kalendara.

"Ova inicijativa nije samo simboličan akt, već čin koji govori o našoj snazi da ujedinimo glasove protiv mržnje, diskriminacije i nepravde. Ono što je počelo kao mali, ali posvećen skup, sada se pretvorilo u događaj koji okuplja širu zajednicu, pa je čak i Nacionalni savet romske nacionalne manjine počeo aktivno da se uključuje u obeležavanje ovog značajnog datuma. Ova podrška nam pokazuje koliko je važno da budemo jedinstveni u ovakvim stvarima – da se zajedno sećamo žrtava rasizma i ne dozvolimo da njihove priče padnu u zaborav. Jer, borba protiv fašizma i nacionalizma nije stvar jedne nacije ili jedne organizacije – to je univerzalna borba za ljudska prava i pravdu za sve nas.

Brojni mediji, kontaktirati su organizaciju Rizor, mnogo su pisali i snimali o ovoj temi. Kroz emisije, članke i intervjue, javnost je detaljno informisana o ovom zločinu i njegovom značaju za širu borbu protiv rasizma. Organizacije koje nisu romske dale su izuzetnu podršku ovom skupu, podstaknuvši svojim delovanjem mnoge da se priključe. Naša zahvalnost prema njima ne može biti veća – hvala svima koji su stali uz nas i zajedno sa nama obeležavaju ovaj važan datum", poručuje Popović.

Ali to nije sve, dodaje. Kako kaže, ove godine, posebnu podršku ovom događaju pružio je i Gipsy automoto club Serbia, čime su još jednom pokazali da su više od moto kluba – da su organizacija koja se zalaže za pravdu, jednakost i zajedništvo. Njihova prisutnost na ovom skupu naglašava važnost da se svi, bez obzira na to odakle dolazimo ili čime se bavimo, ujedinimo u borbi protiv mržnje.

"Sećanje na Dušana Jovanovića podseća nas na opasnost koju rasizam, nacionalizam i fašizam donose u naše društvo. Dušan je ubijen samo zato što je bio Rom, samo zato što je pripadao zajednici koja je vekovima marginalizovana i progonjena. Njegova smrt nas poziva da nikada ne zaboravimo da svi imamo odgovornost da se borimo protiv zla u bilo kom obliku.

Dok obeležavamo ovu 27. godišnjicu, moramo biti svesni da je borba za pravdu stalna i da moramo biti ujedinjeni. Jer samo zajedno, sa snagom i odlučnošću, možemo izgraditi svet u kojem više nikada neće biti Dušana Jovanovića – svet u kojem će svi, bez obzira na poreklo, imati pravo na život bez straha i diskriminacije", zaključuje Popović.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA