Otvoren Oktobarski salon u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

ti u Beogradu

Oktobarski salon – reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, otvorena je večeras u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Ovu manifestaciju otvorila je Violeta Filip, članica gradskog veća Skupštine grada.

"Oktobarski salon predstavlja najznačajnija nova ostvarenja i umetnički dijalog domaćih i inostranih autora u oblasti vizuelnih umetnosti", rekla je Filip.

Oktobarski salon realizuju tri međunarodna kustoska tima, a slogan ovogodišnjeg izdanja glasi: Šta ostaje? / What's left?

Jedan od koncepata salona "Nada je disciplina", koji je predstavljen u Muzeju afričke umetnosti, osmislile su Lina Džuverović, viši predavač i rukovoditeljka studijskog master programa "Kustoski rad i kolekcije" na Čelsi koledžu za umetnosti Univerziteta umetnosti u Londonu, u saradnji sa Emilijom Epštajn i Anom Knežević, kustoskinjama Muzeja i Rafaelom Dražić, autorkom vizuelnog identiteta.

"Radovi predstavljeni u segmentu "Nada je disciplina" fokusiraju se na definiciju i naš savremeni doživljaj posla, na beskorisnost rada, na vezu rada i umetnosti", navodi u najavi "Oktobarca" Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti.

Kustoskinje izložbe su povodom segmenta "Nada je disciplina" naglasile da publiku očekuje uzbudljiv i promišljeni koncept.

"Oslanjajući se na slogan aktivistkinje Marjam Kabe Nada je disciplina, kao i na nasleđe i društvene vrednosti Pokreta nesvrstanih, sarađivaćemo sa umetnicima, udruženjima i grasruts inicijativama unutar i izvan sfere kulture, kako bismo umetnost predstavile kao vezivno tkivo u negovanju solidarnosti i uzajamne podrške", rekle su kustoskinje.

Umetnici i kolektivi će, kako dodaju, koristiti svoje procese rada, mogućnosti izlaganja i diskurzivnih programa da bi istražili potencijale suptilnih mikropolitičkih umetničkih činova kao mehanizama suočavanja sa trenutnim eksploatatorskim i korporativnim preuzimanjima života, represivnim i škodljivim političkim tendencijama i ekološkim problemima.

"Značajan aspekt projekta predstavlja njegov tempo, koji će biti uspostavljen tako da se opire tendencijama hiperproduktivnosti, ubrzanja i rastezanja koje nalažu formati velikih izložbi" poručuju kustoskinje.

Umetnici i grupe koji su deo segmenta "Nada je disciplina" su: Adrijan Melis Sosa, Darinka Pop-Mitić, doplgenger, I drugi (And Others): Urodnjene politike i prakse umetničkih kolektiva, Jelena Savić, Karavan, Katrin Bem i Jelena Micić, Kiluanži Kija Henda, Mvana, Milica Dukić, Milica Ružičić, Čitalačka grupa za feminističko trajanje (FDRG).

Svake nedelje, počev od 27. oktobra pa sve do 1. decembra, od 11 do 12.30 časova, Muzej afričke umetnosti će organizovati redovni program "Nedelja u MAU", koji se sastoji iz vođenja kroz postavke za odrasle i kreativnih radionica za decu (uzrasta od 6 do 12 godina).

Kreativne radionice pod nazivom "Poster rolerkoster" imaju za temu medijum postera.

Nakon obilaska male sale i radova angolskog umetnika Kiluanžija Kija Hende, deca će imati priliku da izrade sopstveni "angažovani" poster, dok će odrasli moći da saznaju više i o radovima drugih umetnika koji posebno izlažu na Oktobarskom salonu u ovom Muzeju, među kojima su Adrijan Melis, Danijela Ortiz, Darinka Pop-Mitić i doplgenger.

Oktobarski salon se održava na 9 lokacija devet lokacija i u gradskim javnim prostorima, pod kustoskom palicom tri međunarodna tima, s više od četrdeset domaćih i stranih učesnika.

Tokom trajanja salona do 1. decembra odvijaće se brojni programi u različitim formatima – izložbe, čitanja, razgovori, diskusije, radionice, performansi i predavanja.

Ulaz je slobodan, a ovogodišnji programski prostori su: tri galerije Kulturnog centra Beograda (Likovna galerija, Galerija Artget i Galerija Podrum), Paviljon na Cvetnom trgu, Galerija FLU, bivši klub Akademija, Galerija ULUS, Galerija SULUJ, Salon Muzeja grada Beograda, Muzej afričke umetnosti i izlozi Francuskog instituta.

U fokusu manifestacije biće kritična pitanja današnjice, a neke od tema su prostori za umetnost i umetnike, doživljaj posla i rada u savremenom trenutku, dijalog između aktera na umetničkoj i kulturnoj sceni, društvene i prirodne promene...

Kustosi su Lorenco Balbi, direktor Muzeja moderne umetnosti u Bolonji „Mambo”, Dobrila Denegri, istoričarka umetnosti i kustoskinja, Matju Lelijevr, kustos u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Lina Džuverović, viši predavač i rukovoditeljka studijskog master programa „Kustoski rad i kolekcije” na „Čelsi” koledžu za umetnost Univerziteta umetnosti u Londonu, i Ana Knežević i Emilia Epštajn, kustoskinje u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA