Beograd danas obeležava 80. godišnjicu oslobođenja od fašizma

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Odavanjem pošte poginulim oslobodiocima Beograda i nizom manifestacija danas će biti obeležena 80. godišnjica oslobođenja Beograda od fašizma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na spomenik Neznanom junaku, nakon čega će prisustvovati otvaranju izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

U Narodnom pozorištu u 14 časova počeće svečana akademija povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na kojoj će se prisutnima obratiti predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao izaslanik predsednika Srbije.

Obeležavanje Dana oslobođenja počeće u 9 časova na Avali, gde će biti održana državna ceremonija polaganja venaca kod spomenika sovjetskim ratnim veteranima, a prisutnima će se obratiti prvi potpredsednik Komiteta Državne dume Ruske Federacije za Zajednicu nezavisnih država, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Konstantin Zatulin.

Zatim će u 11 časova biti održana državna ceremonija polaganja venaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti kod spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Groblju oslobodilaca Beograda uz učešće ruske zvanične delegacije i ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića, ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Đorđevića i predstavnika grada Beograda.

Po završetku ceremonije, oni će od 12 časova, uz druge građane Beograda, učestvovati u maršu "Besmrtnog puka" od Spomenika oslobodilaca Beograda do Trga republike.

Od 15.30 do 19.30 časova predviđen je koncertni program na Trgu republike uz učešće umetnika iz Srbije i gostiju iz Rusije - folklorne grupe "Pelageja" i Državnog ansambla ruskih kozaka "Kozačka kuća" iz Volgograda.

Završni događaj obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Beograda je svečani vatromet iznad prestonice u 20.30.

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, na današnji dan, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.

Glavni grad Jugoslavije snage sovjetske armije, uz pomoć snaga Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), oslobodile su tokom Beogradske operacije, a nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve.

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije.

Beogradska operacija bila je jedna od ključnih, ako ne i najvažnija vojna akcija na prostoru okupirane Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Spomen groblje oslobodiocima Beograda, nasuprot Novog groblja, otvoreno je 20. oktobra 1954. na desetogodišnjicu oslobođenja grada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    20. oktobar 2024 | 07:40

    Slava svim borcima NOVJ,partizanima i komunistima koji su dali živote za slobodu Beograda,SLAVA IM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA