Sećanje na monstruozno ubistvo dečaka: Zašto Beograd još uvek nema "Park Dušana Jovanovića"?

 
Ekipa Telegrafa
Ekipa Telegrafa
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Skinhedi su 1997. godine ubili četrnaestogodišnjeg Dušana Jovanovića zbog njegove nacionalnosti. Porodica i aktivisti ponavljaju inicijativu da park na Slaviji nosi njegovo ime, ali vlasti još nisu reagovale.

Danas se obeležava 27 godina od tragičnog ubistva četrnaestogodišnjeg Dušana Jovanovića, dečaka romske nacionalnosti iz Beograda, kojeg su pripadnici skinhed pokreta mučki pretukli do smrti ispred prodavnice na Vračaru. Ovo ubistvo bilo je motivisano mržnjom prema njegovoj nacionalnosti.

Dušan Jovanović Foto: Privatna arhiva

Inicijativa A 11, uz podršku porodice Jovanović, prijatelja i aktivista, i ove godine podseća javnost na ovaj strašan zločin. Kako ističu, park na Slaviji, poznat kao "Mitićeva rupa", i dalje čeka da ponese Dušanovo ime, uprkos višegodišnjim apelima da se obeleži sećanje na dečaka koji je stradao zbog predrasuda.

Razgovarali smo sa Zvonkom Mitrovićem iz Beograda, članom Nacionalnog saveta Roma i dugogodišnjim aktivistom, o značaju ovog datuma i problemima sa kojima se romska zajednica suočava i danas.

„Dušan Jovanović nije smeo da postane simbol ovakvog stradanja, ali je to postao zbog ignorisanja problema rasizma u našem društvu,“ počinje Mitrović, naglašavajući koliko je važno da se zločini iz mržnje ne zaborave.

„Njegovo ubistvo nas je sve potreslo, ali nije uspelo da probudi potrebnu reakciju državnih institucija,“ dodaje on, ukazujući na činjenicu da je romska zajednica i dalje marginalizovana.

Upitan o tome kako bi promena imena parka mogla da utiče na javnost, Mitrović odgovara:

„To bi bila snažna poruka solidarnosti i prihvatanja. Ovaj park, simbolično preimenovan, može postati mesto sećanja, ali i upozorenja da se ovakvi zločini ne smeju ponoviti.“

Iako je porodica Jovanović, uz podršku Inicijative A 11, još 2022. godine podnela zvaničnu inicijativu za preimenovanje parka, nadležne institucije do danas nisu reagovale.

Inicijativa A 11, u saradnji sa porodicom Dušana Jovanovića, neće odustati. Šetnja koja će se održati danas ispred Pravnog fakulteta u Beogradu završava se u parku kod spomen-table, gde će prisutni imati priliku da čuju reči Dušanove sestre Duške, kao i drugih aktivista koji se zalažu za pravdu i dostojanstvo za romsku zajednicu.

Dušan Jovanović bio je samo dete kada je tragično izgubio život zbog mržnje i predrasuda. Zvonko Mitrović, kao i mnogi drugi, podseća da nije dovoljno samo sećati se. Inicijativa za preimenovanje parka u „Park Dušana Jovanovića“ ostaje simbol borbe protiv zaborava, ali i poruka da društvo ne sme tolerisati mržnju ni prema jednom svom članu.

(Telegraf.rs/A.N.)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA