Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu", iako smo ih pitali na samo 100 metara od groba

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Da li znate gde su sahranjeni Vuk Karadžić i Dositej Obradović, čuveni Srbi koje uglavnom vezujemo za razvoj i uspon prosvetiteljstva kada je naša zemlja u pitanju? To je pitanje koje smo u našoj anketi postavili Beograđanima u samoj blizini Saborne crkve, a u susret 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji će se i ove godine održati u oktobru, i to u periodu od 19. do 27. oktobra.

Pored mnogobrojnih Beograđana koji su "kao iz topa" odgovarali da je u pitanju upravo porta Saborne crkve u našem glavnom gradu, bilo je dosta i onih koji su ovim pitanjem bili vidno iznenađeni i zbunjeni, pa su nam uglavnom davali netačne odgovore.

Ovo je pitanje oko koga bi mnogi stavili prst na čelo, a čini se da je starija populacija potkovanija znanjem i takvim podacima, te su uglavnom oni bili ti koji su nam tačno i bez ikakvih nedoumica odgovarali na pitanje, dok mlađi deo naših ispitanika većinom nije znao odgovor na pitanje.

Pored Beograđana koji su živeli u neznanju gde su naša dva velika prosvetitelja sahranjena, bilo je i onih sredovečnijih koji su bili ubeđeni da su njihovi grobovi van Beograda, tačnije, u Tršiću.

"Sahranjeni su u grobu", pokušao je da se "izvuče" jedan od njih.

"Nema šanse da se sada setim", "Stvarno ne bih mogla da znam, iskreno rečeno", samo su neki od odgovora koje smo dobili od onog zbunjenijeg i šaljivijeg dela Beograđana, pored mnogih koji su sa ovim podatkom i te kako upoznati.

(Telegraf.rs)

Video: Ćerki Vuka Karadžića i muzi Branka Radičevića, posvećena izložba "Vilhemina Mina Karadžić" U BGB

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    18. oktobar 2024 | 10:21

    Koga je danas briga za velikane,sve smo srozali na dno i ništa nam više nije ni važno ni vredno.Pa ljudi moji mi smo zadnjih dvadeset godina sahranili celu prosvetu i dalje je sahranjujemo pa jel se neko sekira.

  • Dodaj ne driblaj

    18. oktobar 2024 | 11:30

    Da ste ih pitali za neke likove iz one farme, znali bi 2 kolena u nazad da pričaju o njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA