"Ne, ne, ne" i "Uuuu": Zbunili smo Beograđane jednim pitanjem iz sfere kulture, neki su nas iznenadili

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Sve nam je bliži 67. Međunarodni beogradski sajam knjiga koji će se ove godine u glavnom gradu održati od 19. do 27. oktobra, a na kom će ljudi  širom Srbije i regiona biti u prilici da se upoznaju sa najnovijim naslovima i pronađu svoje omiljene autore. Upravo iz tog razloga otišli smo do centra prestonice i priupitali Beograđane sa kojim će to predznanjem otići na ovogodišnji Sajam knjiga, odnosno, da li vole da čitaju, i ako da, koji su to žanrovi za koje se najčešće opredeljuju.

Sudeći po odgovorima naših sugrađana u anketi koju smo sproveli, izgleda da pripadnici starije populacije ipak imaju više vremena za čitanje, ili su samo na vreme stekli tu naviku, pa su uglavnom oni ti koji aktivno i redovno čitaju, dok se omladina pokazala uglavnom kao nezainteresovana za čitanje, sa pojedinim izuzecima, dok je bilo i onih koji su priznali da ne čitaju, ne zato što ne vole, već zbog toga što ne postižu od svih drugih obaveza koje život nosi.

"Ne, hvala ja sam u prolazu", "Ne stižem da čitam, imam malo dete, ali sam nagomilala knjige", neki su od odgovora zauzetih Beograđana koji ne stižu da čitaju, dok je bilo i onih koji su strastveni čitaoci, te su nam svojim odgovorima dali dobar predlog šta sledeće da počnemo da čitamo, a to su uglavnom ljudi koji su veliki ljubitelji strane književnosti, beletristike i klasika koji su nam svima dobro poznati, dok ima i onih Beograđana koji se ipak opredeljuju za istorijske knjige i ne toliko zvučne autore.

Mlađi deo populacije koji se i dalje obrazuje izgleda da je zaokupiran stručnom i školskom literaturom, pa su nam u anketi upravo ukazivali na to da ili ne čitaju, ili su u pitanju knjige i romani koje trenutno obrađuju u školi na časovima srpskog jezika i književnosti.

"Lava Tolstoja čitamo, to nam treba za školu, ali ja još uvek nisam počeo. Treba da počnem ovih dana", rekao nam je jedan srednjoškolac.

(Telegraf.rs)

Video: Bez ovih lepotica ne može da prođe Sajam: Kakve dame čuvaju ovogodišnje automobile?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    17. oktobar 2024 | 13:36

    Па како немају времена за добру књигу када смо у златном добу "Шојића" за културу и образовање?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA