Zeleno svetlo za rušenje Starog savskog mosta: Evo kada će preko njega preći poslednji tramvaj

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Rušenje Starog savskog mosta može da počne jer je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo rešenje o njegovom uklanjanju, saznaje „Politika”. Prvog novembra, kako je juče potvrđeno tom listu u Gradskoj upravi, most će biti zatvoren za saobraćaj.

To što su formalnopravno otklonjene sve prepreke za njegovu demontažu kako bi na istom mestu bio podignut novi i veći most ne znači da će ona uslediti sledećeg meseca, već će taj posao najverovatnije startovati naredne godine. Jer, kako saznajemo od inženjera uključenog u izradu tehničke dokumentacije, kako za stari tako i za novi most najpre treba da se obave zahtevni radovi oko stubova postojećeg mosta i na pristupnim saobraćajnicama sa obe strane reke pre nego što u memoriji grada prepoznatljiva zelena lučna konstrukcija bude skinuta i premeštena na obalu na privremeni gradilišni plato – ograđeni prostor između Starog savskog i Brankovog mosta, odnosno između FK „Brodarac” i Save koji se gradi od pre nekoliko meseci.

Demontaža je vrlo složen posao i obaviće se pažljivo, što znači da se postojeći most neće bušiti niti seći, nego će u jednom komadu da bude skinut sa stubova i premešten na obalu na gradilišni plato gde će biti rastavljen na delove i onda će rekom otploviti do nekog drugog mesta, a gde tačno, ne znam – kaže naš sagovornik i tvrdi da su predati zahtevi za izdavanje građevinske dozvole za novi most i za pristupne saobraćajnice u starom delu grada i na novobeogradskoj strani.

Na levoj obali Save uveliko se radi gradilišni plato koji je najpre trebalo detaljno ispitati kako bi se utvrdilo da na tom terenu nisu zaostala eksplozivna sredstva iz prethodnih ratova. Slojevi zemlje na tom prostoru su skinuti, tucanik treba da se naspe, a Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu zaštiti. Kada ceo posao bude završen za 36 meseci, što je rok naveden na gradilišnoj tabli, na kojoj još nema datuma početka radova, postavljenoj bliže Brankovom mostu, ceo taj prostor mora da se vrati u prvobitno stanje jer se „radi i prema uslovima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i sve mere predostrožnosti biće primenjene”.

(Telegraf.rs / Politika)

Video: Gde su nestali putnici? Snimili smo prazan tramvaj na liniji 7, još danas je praznik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avs

    15. oktobar 2024 | 15:32

    Nazadnjaci sve uništiše.

  • Xsxd

    15. oktobar 2024 | 15:33

    Znaci 3 godine kolapsa po gradu!!!! Kakav god taj most bio ljudi su Isli preko njega,al gospodi van Bg sto su kupili stanove na vodi smeta buka

  • miki

    15. oktobar 2024 | 15:32

    Bar stavite znak da se moze levo ka brankovom i sad se most raspada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA