Počelo je da radi grejanje, ali u 10.45 radijatori su postali hladni: Ovo je razlog

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Beograd je danas ušao u novu grejnu sezonu i od 6.00 sati "Beogradske elektrane" počele su da greju naše stanove.

Pa ipak, sunce je ogrejalo glavni grad i grejanje je u 10.45 isključeno.

"Prvog dana grejne sezone nije bilo sistemskih poremećaja u proizvodnom i distributivnom sistemu. Međutim, zbog povoljnih vremenskih uslova, a u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, odnosno Pravilima o radu distributivnog sistema daljinskog grejanja, u 10.45 sati prekinuta je isporuka toplotne energije", saopštava JKP "Beogradske elektrane".

Grejanje se isključuje kadgod je napolju izmereno 15 stepeni Celzijusa duže od dva sata.

Da bi se sistem ponovo pokrenuo, temperatura treba da bude 12 stepeni ili niža.

I to se ne radi ručno, niti po proceni.

"Sve toplotne predajne stanice, kojih u sistemu daljinskog grejanja ima više od 9.000, su automatizovane, imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta i mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju. Kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni Celzijusa, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat. S obzirom da tada objekti ne preuzimaju toplotnu energiju, ne postoje uslovi za proizvodnju i distribuciju toplotne energije potrošačima", kazali su.

Radijatori su bili hladni i jutros u delu Novog Beograda

"U toku remontnog perioda obavljena je rekonstrukcija dela toplovodone trase u Novom Beogradu i prilikom današnjeg starta grejanja (uspostavljanja cirkulacije u toplovodnoj mreži), uočen je poremećaj u radu na magistralnom toplovodu M4. Kako bismo zaštitili distributivni sistem, predajne stanice i kućne grejne instalacije i obezbedili sigurnost u snabdevanju korisnika, neophodno je postepeno rešavanje uočenog poremećaja. Zbog toga, delu korisnika na grejnom području Novog Beograda ovog jutra nisu bili topli radijatori. Naime, iz tog magistralnog toplovoda snabdevaju se potrošači iz dela blokova 62 i 64, A bloka, naselja Savada, Belvil i New Minel (Tošin bunar 270 i 272), kao i u naselje Bežanijska kosa, kao i blokovi 49, 57, 59 i 60. Očekuje se da će neophodna

interevencija na toplovodu biti kompletno obaljena u narednih nekoliko dana", dodaju.

Važna informacija

Za stabilan rad tako velikog energetskog sistema kao što su „Beogradske elektrane“ neophodno je nekoliko dana postepenog i veoma pažljivog opterećivanja postrojenja zbog prelaska iz stacionarnog - hladnog u dinamički - topao režim rada. Upravo iz tog razloga apelujemo na sve potrošače da u prvim danima grejne sezone na brojeve telefona Servisnog centra grada Beograda 11-0-11 prijavljuju isključivo curenja vode iz instalacija i kada cele zgrade nisu snabdevene toplotnom energijom.

Najefikasnije je da to čine upravnici zgrada ili predsednici kućnih saveta kako ne bi dolazilo do zagušenja telefonskih linija i nepotrebnog čekanja na uspostavljanje veze sa Servisnim centrom. Prioritet u otklanjanju kvarova imaju potrošači koji prijavljuju curenje vode iz instalacija, kao i negrejanje celih objekata.

(Telegraf.rs)

Video: Sve je spremno za grejnu sezonu u Beogradu, "hladne" probe već od 1. oktobra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA