Pedeset naučnika sa Univerziteta u Beogradu među dva odsto najuticajnijih na svetu

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na osnovu kombinovanih bibliometrijskih indikatora, zasnovanih na autorskim profilima baze Scopus, Stenford univerzitet, SAD, objavio je rang liste 2% najuticajnijih naučnika na svetu u naučnim pod-oblastima, za ovu godinu, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Više od 80 naučnika iz Srbije našlo se na ovoj listi. Od tog broja, preko 60% naučnika, odnosno ukupno njih 50, je sa Univerziteta u Beogradu.

Najbolje plasirani naučnici koji trenutno rade na Univerzitetu u Beogradu su: prof. dr Dragan Pamučar, Fakultet organizacionih nauka, dr Miroslav Dramićanin, Institut za nuklearne nauke Vinča, i prof. dr Gordana Ćirić Marjanović, Fakultet za fizičku hemiju.

Među najuticajnijim naučnicima je i više profesora i istraživača sa Univerziteta u Beogradu koji su penzionisani (dr Petar Seferović), trenutno zaposleni u drugim srpskim ili inostranim ustanovama (dr Milan Janić, dr Dušan Teodorović) ili su nažalost preminuli, ali su njihovi radovi i dalje među najčešće citiranima (dr Zaviša Janjić).

Stenfordova lista najboljih 2% naučnika je rangiranje koje identifikuje naučnike koji su najbolje citirani u svojim oblastima. Zasnovana je na analizi uticaja citata u više naučnih oblasti i podoblasti koristeći podatke iz Scopus neutralne baza sažetaka i citata, koju vode nezavisni stručnjaci i priznati lideri u svojim oblastima. Indeksiranje u ovoj bazi je pokazatelj kvaliteta časopisa i uticaja na globalnu akademsku zajednicu, koje može da poboljša vidljivost i kredibilitet istraživanja i podstakne akademsko napredovanje. Konkurencija je oštra, a prvi korak u njenom prevazilaženju je sprovođenje visokokvalitetnog istraživanja, koje mora da bude originalno, značajno i rigorozno.

Univerzitet u Beogradu čestita svojim profesorima i istraživačima koji su ostvarili ove izuzetne rezultate.

Lista je, sa svim detaljima dostupna na linku.

(Telegraf.rs)

Video: U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba o Milutinu Milankoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA