Velika srpska slikarka i heroina Nadežda Petrović zasijala na Kuli Beograd

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Godišnjica rođenja Nadežde Petrović, jedne od najznačajnijih srpskih slikarki, večeras je obeležena na Sava Promenadi putem specijalne projekcije na Kuli Beograd. Najviša zgrada u Srbiji i regionu je jedanaeste oktobarske noći zasijala u čast jedine žene čiji lik krasi jednu od srpskih papirnih novčanica u opticaju (200 dinara).

Osim što je ostala upamćena kao velika umetnica i začetnica modernog slikarstva u Srbiji, Nadežda Petrović bila je heroina iz doba balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Bila je prva žena ratni fotograf i bolničarka srpske kraljevske vojske, ali i jedna od osnivača Kola srpskih sestara. Njena najpoznatija dela, kao što su „Kosovski božuri (Gračanica)“, „Stari šadrvan u Prizrenu“ i „Bavarac sa šeširom“, ubrajaju se u najbolja dela domaće likovne umetnosti.

Belgrade Waterfront putem još jedne svetlosne projekcije na Kuli Beograd, novom simbolu prestonice, nastavlja da neguje sećanje na srpske velikane, ukazujući poštovanje jednoj od najznačajnijih žena srpske istorije i kulture koja je iza sebe ostavila bogat slikarski i životni opus.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA