Počela izgradnja kompleksa "Green line" na Novom Beogradu

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Novi Beograd dobija "grad u malom": "Green line" kao najprestižnije poslovno i stambeno rešenje.

Gradnjom poslovno - stambenog kompleksa sa fokusom na zeleni koridor na bivšem zemljištu kompanije IMT-a, Novi Beograd će sasvim izvesno dobiti potpuno nov "grad u malom". "Green line" projekat delo je kompanije ABL Solvent d.o.o. iz Beograda, koja je u vlasništvu poznatog preduzetnika Davora Macure, i koja će, kao investitor, na više od 35 hektara zemljišta graditi savremeni kompleks kao novi prostorni, funkcionalni i investicioni resurs grada Beograda.

Green Line, ABL Solvent Foto: Promo/ Green Line, ABL Solvent

Planom je predviđeno da najveći deo površine parcele obuhvata stanovanje kao osnovnu funkciju, uz sve druge neophodne sadržaje koje olakšavaju život stanarima, kao što su vrtići, škole, zdravstvene ustanove, prodavnice i drugi sadržaji u skladu sa primarnom namenom glavnog objekta. Projekat "Green line" se konceptom približava pojmu 15-minutnog grada, budući da će stanari gotovo celu infrastrukturu potrebnu za svakodnevni život, imati nadohvat ruke, čime se i sam standard stanovanja podiže na viši nivo. Poseban značaj biće posvećen jedinstvenom zelenom koridoru, zbog čega je projekat i dobio naziv "Green line", a koji će izvesno postati nova beogradska atrakcija i mesto okupljanja.

Green Line, ABL Solvent Foto: Promo/ Green Line, ABL Solvent

Javni i komercijali sadržaji

"Green line" kompleks nalazi se u neposrednoj blizini reke Save, na udaljenosti od oko 3 kilometra od centra Novog Beograda i oko 5 kilometara od starog gradskog jezgra. Kompleks će činiti dva niza stambenih zgrada koje prolaze kroz blokove 1 i 2 i predstavljaju nastavak postojećih stambenih blokova. Sredina kompleksa je planirana za urbani park, "svojevrsna zelena pluća naselja" na kome će preovladavati zasadi stabala i zelenilo, koji će biti zastupljeni i na sportskim sadržajima duž pešačke staze.

Cela parcela od 35,8 hektara u vlasništvu kompanije ABL Solvent Davora Macure podeljena je na četiri bloka. U blokovima 3 i 4, koji spadaju u deo kompleksa prema Bulevaru Jurija Gagarina, planirani su komercijalni sadržaji. Tri tornja u bloku, visina u rasponu 112-120 metara čine specifičnu kompoziciju jer se spratnost tornjeva smanjuje od istoka prema zapadu.

Green Line, ABL Solvent Foto: Promo/ Green Line, ABL Solvent

U bloku 4 predviđen je poslovni toranj visine 160 metara kao naglasak na panorami Beograda. Između stambene i poslovne zone predviđeni su javni sadržaji (škola, vrtić, kulturni objekt) koji su u funkciji održivosti celokupnog kompleksa.

Svaki blok ima svoj nezavisni intimni prostor koji izlazi na zajednički zeleni koridor gde su svi potrebni sadržaji za nezavisno funkcionisanja kompleksa.

"Green line" kao novi simbol Novog Beograda

Iz kompanije ZAP, koja je razvila koncept A bloka, Bojan i Mirjana Zabukovec, direktor i zamenik direktora, kažu da je ideja bila pronaći rešenje koje prostorno, funkcionalno, ekološki i estetski povezuje postojeći ambijentni karakter stambene izgradnje u zapadnom delu i započetu transformaciju ekonomskih sklopova u poslovno-stambene sadržaje u istočnom delu lokacije. Ne želeći da kopiraju izgled bloka 64, niti ponavljaju spontanu formu blokova na istočnoj strani kompleksa, kao rešenje se nametnula gradnja sa naglašenom organskom formom zelenila i ravnim rasporedom.

Bojan i Mirjana objasnili su da je kompleks, svojom visinom i arhitektonskim rešenjem, zamišljen kao svojevrsno obeležje i da će predstavljati novi simbol Novog Beograda. Poput tornjeva u bloku 3, i ovaj toranj se nalazi na postolju netipične forme, visine 18 metara.

Green Line, ABL Solvent Foto: Promo/ Green Line, ABL Solvent

"Green line" - Grad u malom

Prema rečima stručnjaka, kompleks "Green line" je definitivno grad u malom. Razlog tome je upravo što u svom sastavu ima sve potrebne objekte za nezavisno funkcionisanje stanara. Ono što posebno ide u prilog budućim stanarima, jeste da je zamisao bila da stambeni objekat bude zaštićen od gradske vreve, pa tako da taj deo ostane u zaleđu, a da komercijalni i poslovni objekti budu okrenuti Bulevaru Jurija Gagarina, jednom od najvećih bulevara u Beogradu.

Imajući u vidu da nam je svima priroda jako važna, i da je u gradu možda i više cenimo, jedan od zaštitnih vizuala ovog ovog kompleksa sigurno će postati 800 metara dugačak zeleni koridor koji se proteže od Egipatske ulice do Ulice Jurija Gagarina, širine od 50 do 150 metra a završava u zoni gospodarskih zgrada.

Green Line, ABL Solvent Foto: Promo/ Green Line, ABL Solvent

Stručnjaci upoznati sa izgradnjom kompleksa kažu da je osnovna ideja bila da se centralni deo blokova oslobodi od prometa a da se fokus stavi na zelenilo, parkove, fontane i sportski sadržaj koji će postati obeležje Novog Beograda. Ako se uzmu u obzir sve pozitivne funkcije kompleksa, kao i lokacija, odnosno mala udaljenost od svih velikih gradskih centara, ovaj projekat je definitivno jedan od najprestižnijih poslovnih i stambenih idejnih rešenja.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Blokiran put ka Donjoj Jablanici: Telegraf na licu mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brka bre

    7. oktobar 2024 | 12:44

    Bice lepo samo tomi mirise na mafijaski pohod na normalne ljude biznis uvek cveta i mafija snjima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA