Izložba u opštini Vračar: Recepti za zdrav život iz 1877. godine

 
  • 0

U galeriji opštine Vračar do devetog novembra biće otvorena postavka časopisa i knjiga pisana na srpskom jeziku i štampana do 1900. godine, na temu očuvanja zdravlja

"Posle rada potraži zabavu, vesela misao je zdravlje", samo je jedno od brojnih uputstava za zdrav i dug život, o čemu je još 1877. pisao Jovan Valenta u časopisu "Nauka o očuvanju zdravlja". Ovaj, ali i brojni drugi časopisi i knjige pisane na srpskom jeziku i štampane do 1900. godine, prvi put su predstavljeni danas na otvaranju izložbe "Iz riznice Biblioteke Prirodnjačkog muzeja" u galeriji opštine Vračar.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide 64 naslovne strane knjiga i osam naslovnih strana časopisa.

- Ovo su eksponati koji se u biblioteci Prirodnjačkog muzeja čuvaju pod specijalnim uslovima, zbog izuzetne vrednosti i ne smeju se svakodnevno koristiti. Među njima najznačajniji su Pančićevi prvi udžbenici za učenike Velike škole ili Makrobiotika iz 1826. u kojoj se nalaze principi zdrave ishrane koje koristimo i u savremenom, modernom dobu - priča mr Tanja Ćirić, koautorka izložbe i bibliotekarka Prirodnjačkog muzeja.

Prema rečima autorki najveću pažnju privlači popularni deo literature u kojima su izneta uputstva koja "život skraćuju i produžavaju", a koja su primenljiva i danas.

- Uputstva za zdrav i dug život i makrobiotika u okviru koje je predstavljen poseban sistem ishrane i očuvanja zdravlja iz 1826, a na bazi koje i danas ljudi rade toleranciju na hranu pomoću koje se reguliše zdravlje i kilaža. U časopisima i knjigama pisano je i o tome koliko na zdravlje utiče vaspitanje, brak, trošenje snage, korišćenje slobodnog vremena, ishrana uopšte i tome slično - objašnjava mr Marina Mučalica, koautorka izložbe i bibliotekarka.

Ona napominje da je izložen samo deo knjiga iz perioda do kraja 19. veka, a biblioteka inače poseduje više od 30 hiljada naslova. 

- Naša biblioteka je jedna od najstarijih, osnovana je 1903. godine. Pored izuzetnog prirodnog blaga koje čuvamo u depoima, imamo i izuzetan bibliotekarski fond i jednu od najstarijih naučnih biblioteka. Ona ima značajnu ulogu u svim oblastima prirodnih nauka i mesto je gde mladi istraživači mogu dobiti važne podatke tokom izrade stručnih radova - rekao je na otvoranju izložbe Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja.

Izložba je otvorena do devetog novembra.

Najstarija knjiga i časopis

Samo danas biće izložene najstarija knjiga "Fizika – prostim jezikom pisana“ iz 1802. i časopis "Glasnik Srpskog učenog društva" iz 1869. godine.

- Najstarija knjiga na srpskom jeziku i najstariji časopis, biće izloženi samo danas jer se moraju vratiti u depo zbog čuvanja u specijalnim uslovima u vatrootpornim ormanima - objašnjava mr Marina Mučalica, koautorka izložbe. Evo jednog od primera upustva za dug i zdrav život.

Jovan Valenta, "Nauka o očuvanju zdravlja" iz 1877. godine.

Uputstva za zdrav i dug život

Upotrebljavaj i diši samo čist vazduh. Vazduh je Božiji duh.

Jedi samo kad i dokle si gladan i jedi samo ona jela koja su za tvoje zdravlje korisna. Gde nema umerenosti, tu dolazi lekar.

Pij samo kad i dokle si žedan i čuvaj se svakog pića koje bi tebi ili količinom ili kakvoćom moglo biti opasno. Blagoslovena voda, ona razum ne zamućuje.

Drži telo tvoje čisto.

Gledaj da se naučiš na ladnoću i da telo tvoje jačaš.

Ne dangubi i svagda sebi nalazi posla. Stajaća voda truli.

Spavaj samo onoliko koliko da se odmoriš i osnažiš. Ko želi mnogo znati, ne sme mnogo spavati.

Pored duševnog zdravlja ne zaboravi na telesno. U zdravom telu počiva zdrava duša.

(Telegraf.rs / Blic)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA