Beograd pod najezdom biciklista, kilometarske kolone kreću se kroz centar: Evo o čemu je reč

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Beograd je danas 28. septembra od 17 časova pod "najezdom biciklista" koji su iznenadili mnoge Beograđane koji su se zapitali "o čemu se radi". Naime, kilometarske kolone kretale su se kroz neke od glavnih ulica, a povod je Kritična masa - mesečna biciklistička vožnja kroz Beograd koja se u susret Svetskom danu mentalnog zdravlja (10. oktobar), odvija pod sloganom "Pokreni razgovor, promeni rutu".

Snimci kruže društvenim mrežama, a ova subota bila je posvećena upravo njima - biciklistima.

Kako navode iz Udruženja cilj sada već tradicionalne godišnje akcije Pokreta za mentalno zdravlje i Udruženja "Ulice za bicikliste” jeste skretanje pažnje šire javnosti na značaj fizičkih aktivnosti u nezi mentalnog zdravlja.

Brojna naučna istraživanja pokazuju da fizičke aktivnosti doprinose poboljšanju našeg mentalnog zdravlja - vežbanje doprinosi oslobađanju hormona koji mogu smanjiti simptome stresa, anksioznosti i depresije. Ujedno fizička aktivnost može poboljšati kvalitet sna, povećati energiju i podići samopouzdanje što sve predstavlja važne aspekte mentalnog zdravlja i blagostanja.

"Osim tradicionalnog skretanja pažnje na dobrobit vožnje bicikla za mentalno zdravlje, Kritičnom masom na temu mentalnog zdravlja želimo još i da skrenemo pažnju na činjenicu da je u našem društvu mentalno zdravlje i dalje u sferi tabua - predrasude, negativni stereotipi i stigma još uvek su najčešći uzroci zbog kojih se veliki broj ljudi ne usuđuje da potraži pomoć", navode u saopštenju.

Okupljanje je bilo u Pionirskom parku odakle je krenula vožnja u 17 časova.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA