Ispratili smo poslednji autobus sa starog BAS-a: "Drago nam je što smo na neki način deo istorije"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ekipa Telegrafa upravo je ispratila poslednji autobus koji je krenuo sa legendarne Beogradske autobuske stanice - BAS koja je bila mesto susreta i rastanaka u srcu glavnog grada, u Železničkoj 4. Autobus sa putnicima krenuo je put Ljubljane u 00.50 sa perona 5, čime ova stanica na pomenutoj lokaciji prestaje da postoji. Za samo nekoliko sati, autobusi će početi da saobraćaju na svojim ustaljenim linijama, ali sa nove autobuske stanice koja je 27. septembra svečano otvorena na Novom Beogradu, u Bloku 42.

Putnici su sa nestrpljenjem i pomalo nervozno, kako to obično i biva, čekali da se ukrcaju u svoj autobus i krenu na put, a za Telegraf.rs podelili su kako se osećaju povodom toga što će već na svoj sledeći put krenuti sa potpuno nove lokacije.

BAS poslednji autobus za Ljubljanu Foto: Telegraf.rs/ Natalija Soraić

"Drago nam je što smo ovim polaskom na neki mali način postali deo neke istorije. Osećam se jako čudno, u isto vreme srećno, ali i tužno. Ova stanica je obeležila moje studentske dane", rekla nam je jedna devojka koja je zbog kiše žurila da uđe u autobus.

BAS i stara železnička stanica bili su simbol Beograda, za Beograđane posebno mesto, ali možda još posebnije za one koji tek dolaze u Beograd. Nakon što izađu iz autobusa, i kroče na asfalt prvi kontakt sa glavnim gradom Srbije bio im je upravo na tom mestu, zato ove reči izgovaraju nostalgično.

BAS Foto: Telegraf/Natalija Soraić

Pre nego što je autobus krenuo za Ljubljanu, vozaču je simbolično uručena figura iz Vinče, nakon toga vozač je ušao u autobus i krenuo, a putnici su nam mahali.

Poslednji šalter sa kog je kupljena karta bio je broj 13 i nju je kupio mladić, upravo za autobus za Ljubljanu.

Prvi polazak sa nove autobuske stanice u 3.50

Nova glavna autobuska stanica je u Bloku 42, u blizini železničke stanice Novi Beograd, a prvi polazak je već danas u 3.50 ujutru.

Nova stanica je potpuno moderno opremljena. Ima 65 perona - 12 dolaznih i 53 odlazna, parking i taksi stanicu.

Paralelno sa upravnim objektom autobuske stanice, gradiće se i železnička zgrada, najavio je Šapić. U novoj staničnoj zgradi bi, prema ranijem saopštenju gradskih vlasti, trebalo da budu pošta, banka, menjačnica, restorani, kafići, kao i posebna čekaonica za majke sa decom, i mesto za odmor putnika.

U planu je i prostor za ambulantu, kao i ormarići za odlaganje prtljaga.

Generalni direktor BAS-a Boban Kovačević je kazao da do nove autobuske stanice prevozom može da se dođe iz ulice Jurija Gagarina na uslovan parking koji je za dolazne perone, a iz ulice Marka Hristića je ulaz na perone za polaske.

Do nove autobuske stanice može se doći tramvajima 7, 9, 11 i 13 koji staju kod nje i autobuskim linijama 85, 89, 94, 95, 600, E6, kao i autobusima 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Kako je ranije objavljeno, tokom radova početih 2017. godine, u Bloku 42 je izgrađen stanični plato sa 65 perona – 12 dolaznih 53 odlazna i parking sa 186 mesta od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku, a 97 mesta je za putnike u odlasku.

Rezervisano je osam polaznih perona za prigradski saobraćaj, 22 za međugradski, 14 za međunarodni i devet za vanlinijski – turistički saobraćaj.

Izgrađeni su taksi stanica s 25 mesta i „pripremni parking za autobuse“ sa 80 mesta.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA