Nagrada Braća Karić: 27. svečana dodela u Narodnom pozorištu u Beogradu

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U veličanstvenoj atmosferi Narodnog pozorišta u Beogradu, 21. septembra održana je 27. svečana dodela Nagrada Braća Karić, jednog od najprestižnijih priznanja u regionu, koje odlikuje pojedince i kolektive za izuzetan doprinos u oblasti kulture, umetnosti, nauke, sporta, novinarstva, i društvenog angažmana. Nagrade su uručene pred brojnim zvanicama iz javnog života i predstavnicima diplomatskog kora, kulturne, naučne i sportske scene iz Srbije, regiona i sveta. Porodica Karić bila je domaćin i organizator ovog značajnog događaja.

Ovogodišnji laureati bili su:

  • Ljiljana Habjanović Đurović, priznata književnica čija dela neguju nacionalnu i duhovnu baštinu Srbije, dobitnik Nagrade Braća Karić za književnost;
  • Lordan Zafranović, istaknuti filmski reditelj poznat po svojim ostvarenjima koja osvetljavaju važne istorijske trenutke, dobitnik Nagrade Braća Karić za kulturu i umetnost;
  • Andrej Drobnjaković, vunderkind čiji su uspesi na svetskim takmičenjima doprineli popularizaciji nauke u Srbiji, dobitnik

Nagrade Braća Karić za naučni i istraživački rad i tehnološke inovacije "Nikola Tesla". Osim njih, nagrade su primili i sportisti koji su doneli radost Srbiji svojim vrhunskim rezultatima na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu:

  • Olimpijci: Aleksandra Perišić, Damir Mikec, Zorana Arunović, košarkaška i vaterpolo reprezentacija Srbije;
  • Paraolimpijci: Nada Matić, Borislava Perić Ranković, Nebojša Đurić, Dragan Ristić, Željko Dimitrijević i Mitar Palukuća.

Nagrada Braća Karić slavi individualne uspehe i podstiče na promovisanje zajedničkih vrednosti mira, humanosti i napretka. Njen značaj seže daleko van granica naše zemlje, kao simbol priznanja za najviše ljudske vrednosti i zalaganje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Nagrada Braća Karić Foto: Promo/ Zoran Ivanović

Tokom svečanosti, prisutni su mogli da uživaju u umetničkom programu, kao i u toplim i emotivnim govorima dobitnika koji su istakli koliko im ovo priznanje znači u njihovim daljim profesionalnim poduhvatima.

Nagrade su, po tradiciji, uručili članovi porodice Karić – gospodin Dragomir Karić zajedno Kasiom i Lazarom Lazarevićem.

Dragi gosti, laureati Nagrade Braća Karić, članovi porodice Karić – svi zajedno su poneli najlepše moguće utiske sa ovogodišnje ceremonije dodele Nagrada Braća Karić. Svako od prisutnih mogao je još jednom da se uveri u važnost očuvanja kulturnog nasleđa, podsticanja inovacija i promovisanja sportskih, kulturnih i umetničkih uspeha Srbije.

Nagrada Braća Karić Foto: Promo/ Zoran Ivanović

Program je otvoren izvođenjem himne Republike Srbije Bože pravde, u inspirativnoj izvedbi akademskog hora Collegium musicum. Voditelji programa bili su maestralni Srđan Karanović i Bojana Odavić. Uvodnu besedu održao je dr Tomislav Đokić, bivši dekan Medicinskog fakulteta u Prištini i laureat Nagrade Braća Karić za naučni i istraživački rad 2005. godine. On je podsetio okupljene na važnost podrške i ljubavi porodice, koja stoji iza svakog uspeha, ukazavši na svetao primer porodice Karić, koja više od pola veka kroz Fondaciju Braća Karić pomaže potrebite, a skoro tri decenije sa Nagradom Braća Karić ukazuje dužno poštovanje i podršku za najuspešnije ljude iz Srbije i celog sveta.

U nastavku programa na sceni su nastupile Milica Strahinjić, sopran, Sanja Angela Kasijani, sopran i balerina Rajna Remović, koje su zajedno izvele numeru iz opere Lakme – "Leo Delib, Duet cveća".

U čast laureata izvedena je i Ofenbahova Barkarola, u izvedbi raskošnih glasova Biljane Jovanović, Milice Strahinjić, Sanje Angele Kasijani i Akademskog hora Collegium Musicum, pod palicom dirigenta Dragane Jovanović, uz baletsku minijaturu "Večna svetlost" Rajne Remović.

Nagrada Braća Karić Foto: Promo/ Zoran Ivanović

Nagradu Braća Karić čine ljudi – njeni laureati koji već tri decenije stvaraju istoriju pred našim očima. Ove godine, zvezdano nebo najuspešnijih laureata bogatije je za nova imena, koja donose novu težinu i kvalitet ovog prestižnog priznanja. Biti u društvu najboljih je velika obaveza i odgovornost, koju laureati Nagrade Braća Karić nose sa lakoćom i zadovoljstvom, ostavljajući svojim primerom jasnu poruku svima – uz mnogo rada, zalaganja i odricanja moguće je doći do najviših uspeha, pa tako i do vrednih priznanja i nagrada.

Fondacija Braća Karić i porodica Karić se zahvaljuju svim laureatima, i svim gostima, kao i celoj medijskoj javnosti, čiji predstavnici su u velikom broju ispratili ovaj događaj. Iz Fondacije obećavaju da će sledeće godine nastaviti sa nizom velikih imena koja će biti nagrađena, a do tada pozivaju javnost da poseti sajt i društvene mreže Fondacije Braća Karić, gde se mogu upoznati sa dosadašnjim radom i uspesima na putu humanosti dugom više od pet decenija.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA