"Ovde Radio Beograd" : Izložba u čast 100 godina Radio Beograda do 9. oktobra u PTT muzeju

 
V. K.
V. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Izložba "Na talasima radija: Radio Beograd – 100 godina radiodifuzije u Srbiji" autorke Ljiljane Đorđević, svečano je otvorena u PTT muzeju i trajaće do 9. oktobra.

Učesnici na otvaranju izložbe danas bili su direktor Radio Beograda Milan Nedić, autorka izložbe Ljiljana Đorđević, inženjer i kolekcionar Miodrag Gligorić i

rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić.

Marko Jelić istakao je da su činovnici i inženjeri Pošte bili važan deo samih početaka Radio Beograda.

- Ministarstvo pošta i telegrafa bilo je resorno ministarstvo zaduženo za oblast radiofonije, a dvojica inženjera Pošte, Dobrivoje Petrović i Mihailo Simić, bili su i prvi spikeri, 1924. godine, prilikom emitovanja prvog radijskog programa u Srbiji.

Upravo je Simić prvi put izgovorio rečenicu: "Ovde Radio Beograd".  Kasnije su uređivali program, do otvaranja i početka rada Radio Beograda, 1929. godine, istakao je Jelić.

- Radio Beograd, osnovan 1924. godine, obeležava stogodišnjicu, što je važan jubilej i za Poštu Srbije. Tada je bilo samo 26 radio prijemnika, a vlasnici su morali da potpisuju ugovore koji su im zabranjivali da se dele informacije iz programa - istakao je direktor Radio Beograda Milan Nedić, u obraćanju zvanicama.

Zahvalio je na saradnji Pošti Srbije, koja je ranije ove godine u čast jubileja izdala i prigodnu poštansku marku.

Objasnio je da je izložba u PTT muzeju deo izložbene trilogije, koja uključuje interaktivnu izložbu u Klubu Radio Beograda i postavku u Muzeju nauke i tehnike.

- Radio Beograd danas proizvodi 192 sata programa dnevno i nedavno je promovisao novi kanal. On ostaje hram kulture i kvalitetne muzike, a uveren sam da će se prilagoditi novim tehnološkim inovacijama i nastaviti da bude značajan u budućnosti - zaključio je Milan Nedić.

Izložba predstavlja originalna dokumenta i fotografije iz fonda PTT muzeja, dok je radio-aparate iz svoje privatne kolekcije ustupio kolekcionar Miodrag Gligorić.

Gligorić je rekao da je obeležavanje jednog veka radiofonije u Srbiji otpočelo prošlog oktobra i da su već realizovane izložbe širom Srbije. Objasnio je da je u PTT muzeju sada dostupan deo eksponata iz kolekcije – radio aparati iz perioda 20-tih do 40-tih godina prošlog veka i dokumentacija vezana za radio, dok je drugi deo izložen u RTS klubu, zajedno sa rezervnim delovima, instrumentima i bibliografijom.

- Svi radio aparati poreklom su iz naših krajeva, nijedan nije kupljen u inostranstvu, svi su se slušali ovde, u našoj zemlji - rekao je Gligorić.

Autorka izložbe Ljiljana Đorđević istakla je zadovoljstvo da učestvuje u obeležavanju jubileja radiodifuzije u Srbiji koji zajednički obeležavaju Radio Beograd,

Pošta Srbije, PTT muzej i Muzej nauke i tehnike.

- Sve navedene ustanove deo su svakodnevnog života, traju jako dugo i baštine zajedničku istoriju. Upravo ovakvim izložbama mi čuvamo i oživljavamo baštinu i zajednički negujemo kulturu sećanja - istakla je Đorđević.

Dodala je da će do 9. oktobra utorkom, sredom i četvrtkom u 13 časova biti organizovano autorsko vođenje i pozvala posetioce da posete izložbu i istraže bogatu istoriju radiodifuzije u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Video: Održan gala koncert Boljšoj baleta u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA