U DKC Beograd otvorena manifestacija "Dan tradicije"

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U DKC Beograd otvorena manifestacija "Dan tradicije"

Manifestacija "Dan tradicije" otvorena je danas himnom "Bože pravde" u Dečijem kulturnom centru u Beogradu na dan obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović čestitala je Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave i podsetila da su pre četiri godine, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija i Srpska počele zajedno da obeležavaju 15.septembar.

"Ovo je nepravedno zaboravljen dan u srpskoj istoriji -dan proboja Solunskog fronta, kada su naši vojnici pokazali svoju mudrost, junaštvo i nepokolebljivu želju za slobodom. O uspehu naših vojnika govorili su i slavili ne samo naši saveznici, već i naši protivnici. Govorili su o tome koliko je srpski vojnik nepobediv, koliko je srpski seljak vredan i disciplinovan, a preživeo je velika stradanja", naglasila je Vidović.

Vidović je rekla da danas slave svi Srbi i da je danas dan kada svi treba da pokažu koliko je jedinstvo važno.

"Srbija je oduvek bila simbol slobode i slobodarska zemlja. Ovo je dan kada se ponosimo našom zastavom i srpskom trobojkom", zaključila je Vidović.

Priredbu je otvorila vokalna grupa "Nađi svoju zvezdu", koja je nakon himne izvela splet narodnih pesama.

Program su nastavili folklorni ansambli iz Beograda i drugih gradova Srbije, a osim u Beogradu, manifestacija se realizuje i u drugim gradovima i selima širom Srbije, u dijaspori i rasejanju.

Danas će biti održane i predstave, koncerti, radionice, literarni, likovni i multimedijalni programi.

Prateći program manifestacije je dramsko - obrazovnog karaktera, pod nazivom "Mala škola istorije - Da li si na pravom putu?", koji će se održati danas od 16 časova.

Cilj ovog programa je da se deca upoznaju sa delovima srpske istorije i likovima koji su je obeležili - despotom Stefanom Lazarevićem, Kneginjom Milicom, Kondom Bimbašom i Jelenom Anžujskom.

Bilo je planirano da danas hiljadu učesnika u narodnim nošnjama izdefiluje novobeogradskim šetalištem "Lazaro Kardenas" do velike scene, ali su, zbog kiše, svi programi prebačeni u Dečiji kulturni centar u Beogradu.

Manifestaciju je organizovao Dečiji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije, Gradske opštine Novi Beograd, kao i gradovi, opštine i sela širom Srbije i dijaspore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA