TELEGRAFOV VREMEPLOV: Kočije umesto automobila u Beogradu (FOTO)

 
  • 0

Pre nešto više od 100 godina, u centru Beograda čuo se topot konja, a onda je 1903. godine stigao prvi automobil. Međutim, danas od sirena i škripe guma često ne čujemo ništa drugo

Kolone automobila, zvuci sirena, škripa guma i svađe koje obiluju psovkama jesu svakodnevica svakog beogradskog vozača. Ekspanzija motornih vozila u Beogradu dogodila se poslednjih tridesetak godina, zbog čega je teško zamisliti grad bez gužvi, a kamoli prestoničke ulice bez automobila.

Kočije u Beogradu bile su osnovno prevozno sredstvo krajem 19. veka. Ipak, topot konja nije se mogao čuti često, jer su sebi mogli da ih priušte samo bogati, kojih u ondašnjem Beogradu, ipak, nije bilo previše.

Prvi automobil u Beograd stigao je 1903. godine. Bio je vlasništvo Bože Radulovića, koji je, kako je pre nekoliko godina sadašnji ministar kulture Bratislav Petković ispričao za nedeljnik "NIN", kupovao čist apotekarski benzin u drogerijama i mešao ga s gasom. Interesantno, Radulovića je bilo strah da vozi ovu neobičnu skalameriju, pa je za to bio zadužen Sreten Kostić.

Od ove slike prošlo je više od 100 godina, vožnje se retko ko plaši, a "skalamerije" su svuda oko nas. O tome koliko se broj četvorotočkaša povećavao iz godine u godinu svedoče fotografije Trga Republike i Trga Nikole Pašića, koji su decenijama služili kao parking dok nisu postali pretesni za to.

Prema podacima Gradskog sekretarijata za saobraćaj, 2011. godine u Beogradu je registrovano 600.ooo automobila.

(M. Stojanović)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA